U bent hier

Klompenwaard op televisie

23-08-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Zaterdag 26 augustus was de Gelderse Poort te zien bij het natuurprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland. Presentator Harm Edens ging op pad in de Klompenwaard in het hart van de Gelderse Poort op het splitsingspunt van Rijn en Waal. Samen met ARKer Bart Beekers ontdekt hij de succesvolle terugkeer van bijzondere stroomdalplanten en de waarde van oude ooibossen.

BuitenGewoon in de Klompenwaard

De Klompenwaard was in de jaren negentig een van de voorbeeldgebieden van ARK voor natuurontwikkeling langs de rivieren. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 werden in rap tempo dijken verzwaard en waren grote hoeveelheden klei nodig. In de Klompenwaard werd deze klei weggehaald, en wat achter bleef is een nevengeul. In het natuurgebied van Staatsbosbeheer verdween de landbouw en het wordt begraasd door konikpaarden en rode geuzen.

Het resultaat is spectaculair. Een bijzonder landschap met rondtrekkende kuddes, oeverwallen en rivierduinen waarop bijzondere stroomdalplanten, zoals bijvoorbeeld grote centaurie, pijpbloem en brede ereprijs zich vestigden, en een meestromende nevengeul.

Hier en elders in de Gelderse Poort nam ook de oppervlakte ooibos flink toe. Het belang van oud ooibos is te zien door bijvoorbeeld de vestiging van eikvarens op oude bomen en door een overzomerende visarend die tijdens de opnames werd ontdekt en misschien wil de opmaat is voor een broedgeval in de komende jaren.

Behalve de natuur in de Klompenwaard bezoekt presentator Harm Edens ook het bijzondere Fort Pannerden dat midden in het gebied ligt op de splitsing van Waal en Rijn.

BuitenGewoon is op zaterdagen te zien bij Omroep Gelderland, de uitzending start om 17.20 uur en wordt ieder uur herhaald. De uitzending van de Klompenwaard staat ook online.