U bent hier

Internationale cursus educatie

1-11-2017|DOORARK Rewilding Nederland

In samenwerking met Rewilding Europe organiseerde ARK van 23 oktober tot 26 oktober een vierdaagse internationale educatiecursus in Roemenië. De deelnemers waren vertegenwoordigers van Rewilding Europe gebieden en European Rewilding Network projecten. De zestien deelnemers waren afkomstig uit tien verschillende landen.

De cursus vond plaats nabij het plaatsje Borlova, gelegen in de zuidelijke Karpaten in Roemenië. Hier strekken zich vele duizenden hectares Europese wildernis uit, waar wolven, beren en lynxen in ruime aantallen aanwezig zijn en waar sinds kort ook een kudde wisenten leeft. Deze prachtige omgeving was prima geschikt om een aantal activiteiten zelf te oefenen, iets waar de deelnemers vol enthousiasme aan meededen. Een van de centrale thema’s was: hoe creëer je blijvend enthousiasme voor natuur (en speciaal voor de betreffende projecten). Daarbij was iedereen het over één ding wel eens: 'have fun!'

Educatiecursus Roemenië
Educatiecursus Roemenië

Het uitwisselen van ervaringen was een belangrijk onderdeel van de cursus. Dat leverde een keur aan inspirerende voorbeelden op: van het gebruiken van webcams in Letland tot poppenkastvoorstellingen in Portugal, van het bouwen van een informatiecentrum met de lokale bevolking in Roemenië tot in camouflagepakken wild bespieden in Polen. Nijpende vragen waren er ook: hoe zorg je bijvoorbeeld dat de bruine beren in Italië ook door de lokale bevolking als iets positiefs gezien worden? Hoe zorg je dat mensen in de Oekraïne niet al enkele maanden na de start van het project enorme veranderingen verwachten?

De balans tussen theorie en praktijk, en de heldere opbouw van het programma, werd door de cursisten zeer gewaardeerd. Het was een intensief programma, maar zoals een cursist het verwoordde: “I never had a boring moment”. Een andere deelnemer omschreef de cursus als een “bag full of energybars” waar hij in de toekomst nog regelmatig een greep uit kon doen. Deze deelnemers weten elkaar in de toekomst te vinden om ervaringen uit te wisselen. Toch realiseren we ons ook dat een vierdaagse cursus slechts een bescheiden impuls is. Er is duidelijk behoefte aan meer.