U bent hier

Haringvliet in stroomversnelling bij opening Speelsteur

30-06-2017|DOORARK Rewilding Nederland

De partners van de Landschapstafel Haringvliet ondertekenden vrijdag 30 juni het ‘Manifest natuur en recreatie Landschapstafel Haringvliet’. Met dit manifest onderstrepen de partners de gezamenlijke ambitie om natuur en recreatie in het Haringvliet naar een hoger plan te tillen. Tegelijkertijd vieren de partners op feestelijke wijze een van de eerste concrete resultaten van de Landschapstafel: de ingebruikname van het speeltoestel ‘Speelsteur Haringvliet’. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland: “Met de ondertekening van het Manifest en de opening van de Speelsteur laten we zien dat we onze gezamenlijke ambitie voor het Haringvliet waarmaken.”

Ondertekenaars Manifest Haringvliet. Foto: René Zoetemelk
Ondertekenaars Manifest Haringvliet. Foto: René Zoetemelk

Haringvliet in een stroomversnelling

Het is de ambitie van de Landschapstafel Haringvliet om de regio Haringvliet de komende jaren te versterken en een trekpleister te maken voor mens, dier en plant. Wethouder Daan Markwat van de gemeente Goeree-Overflakkee: “Dit komt ten goede aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden en versterkt de relatie met Rotterdam en Drechtsteden.” Vorig jaar werd het gebied NLDelta Biesbosch-Haringvliet al tot mooiste natuurgebied van Nederland verkozen. Door middel van de ondertekening van het Manifest committeren de partners zich aan de ambitie om de natuur, leefbaarheid, bereikbaarheid en aantrekkingskracht van het gebied verder te versterken.

Opening Speelsteur. Video: Cees Bunt/Speelmaatje

Speelsteur Haringvliet

Gelijktijdig met de ondertekening openen de partners het eerste concrete resultaat van de samenwerking. In Stellendam is een schitterende ‘Speelsteur Haringvliet’ gerealiseerd. Dit tien meter lange speeltoestel staat symbool voor trekvissen, die door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen vanaf 2018 weer hun tocht tussen zoet en zout water kunnen maken. Een belangrijke gebeurtenis die bijdraagt aan de natuurlijke rijkdom van het Haringvliet. De Speelsteur is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland.

Opening Speelsteur. Foto: René Zoetemelk
Opening Speelsteur. Foto: René Zoetemelk

De Landschapstafel is een unieke samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Hellevoetsluis, Nissewaard, Goeree-Overflakkee, de gemeenten van de Hoeksche Waard, het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta, de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, Recron, IVN, en het Hoekschewaards landschap.