U bent hier

Gidsen natuureducatie Haringvliet gezocht

7-04-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Lijkt het je leuk om met een schoolklas op natuurexpeditie langs het Haringvliet te gaan?  En een vonkje voor de bijzondere deltanatuur van de eilanden over te brengen? Dan zijn wij op zoek naar jou! ARK Natuurontwikkeling – de initiatiefnemer van de training - nam sinds 2015 een kleine 600 kinderen mee in een bijzondere natuurervaring op Quackstrand, Scheelhoek, Korendijkse Slikken en Menheerse Plaat. Om de enthousiaste scholen en kinderen te kunnen blijven ontvangen, organiseert ARK samen met de IVN-afdelingen van de drie eilanden een training voor vrijwilligers. Speciale kennis over natuur is niet nodig, enthousiasme en de beschikbaarheid over een aantal dagdelen per jaar volstaan.

Veldles
Veldles

De training

De training bestaat uit vier lesmomenten; zaterdagochtend 29 april, zaterdagochtend 6 mei en vrijdagavond 12 mei. Les 4 speelt zich buiten in het veld af; tijdstip hiervoor is variabel. Les 1 staat in het teken van kennismaken en introductie van de bijzondere natuur rond het Haringvliet. Tijdens les 2 en 3 verdiepen we de kennis over de natuurlijke processen in een dynamisch deltagebied en gaan we in op wat er bij het geven van veldlessen komt kijken, zoals didactische vaardigheden en veiligheid. In les vier oefenen we de praktijk: hiervoor lopen we mee met een veldles op de locaties Quackstrand, Menheerse Plaat, Scheelhoek en Korendijkse Slikken. De training staat open voor mensen uit Goeree-Overflakkee, Voorne Putten en de Hoeksche Waard. Interesse in de natuur en de natuurlijke processen van het Deltagebied én affiniteit met kinderen zijn belangrijk. De lessen vinden onder schooltijd plaats. Als natuurexpeditiegids begeleid je ongeveer 4 à 5 keer per schooljaar een veldles. Deelname kost € 25,- maar je bent dan meteen een heel jaar lid van de natuurvereniging uit jouw regio. De trainingen worden op drie verschillende locaties gegeven: één in Middelharnis, één in Numansdorp en één in Oostvoorne.

Op natuurexpeditie

Eenmaal goed getraind, ga je als vrijwilliger zelf aan de slag. De natuurexpeditie voor scholen start met een voorbereidende les in de klas, gevolgd door een buitenles. Hierbij gaan de kinderen in groepjes van vijf met een begeleidende ouder het veld in om verschillende spannende natuuropdrachten te doen. Aan de begeleidende gidsen de taak om de voorbereidende les in de klas te verzorgen en de buitenles te begeleiden. Les- en lesmateriaal zijn reeds ontwikkeld. In deze opzet nam ARK de afgelopen twee jaar al vele scholen uit onder andere Piershil, Middelharnis, Stellendam en Hellevoetsluis mee de natuur in.

De partners

In opdracht van het Wereld Natuur Fonds biedt ARK Natuurontwikkeling de vrijwilligerstraining ‘Natuurexpeditiegids Haringvliet’ aan. Dit in het verlengde van het Droomfondsproject Haringvliet. De training wordt in samenwerking met de IVN-afdelingen Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten Rozenburg en het Hoekschewaards Landschap verzorgd.

Meer informatie of deelnemen? Neem contact op met Ineke van Dort van ARK Natuurontwikkeling: ineke.vandort@ark.eu