U bent hier

Getijdenparken Rotterdam op TV

19-01-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Benieuwd naar Rotterdamse natuur onder en rond het water? Kijk dan vrijdagavond 20 januari om 19.20 uur naar de derde aflevering van de serie ‘Wildernis onder water’ op NPO2.

De natuur houdt van geleidelijke overgangen tussen land en water, zout en zoet water, zee en rivieren. Van minuscule kreeftjes, tot zeehonden en zeldzame vogels, bijzondere natuur die van oorsprong te vinden is in de zeemonding van grote rivieren, zoals de Maas.

In de aflevering van 20 januari zien we onder meer het getijdengebied van Klein Profijt, vlakbij Rotterdam aan de Oude Maas. Twee keer per dag is het hier eb en vloed. Dat levert hele bijzondere natuur op. Ook nemen we een kijkje onder de drijvende eilanden in het Buizengat, midden in Rotterdam. Ook is te zien hoe aan de Nieuwe Waterweg, project de Groene Poort, een nieuw slikkengebied ontstaat dat bij eb droog valt en talloze vogels en krabbetjes aantrekt. 

In de Rotterdamse regio worden de komende jaren langs de rivier nieuwe parkgebieden zoals de Groene Poort aangelegd. Door meer groen en natuur op, in en direct aan een rivier met eb en vloed ontstaat een aantrekkelijk nieuw landschap: het getijdenpark. Het ontwikkelen van een park in een rivier met eb en vloed is uniek in Nederland en daarom een mooi voorbeeld van innovatie en inspiratie. Meer groen en natuur op, in en direct langs de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg versterkt de recreatieve mogelijkheden in de regio en de ecologische kwaliteit van de rivier: zalm en steur zwemmen van en naar zee, dankzij nieuwe rustplekken en schoner water. Bovendien zorgt een langzaam oplopende rivieroever voor golfbreking bij hoger water waardoor een getijdenpark ook bijdraagt aan een toekomstbestendige Rotterdamse regio.

ARK Natuurontwikkeling is een van de partners in de Rivier als Getijdenpark.