U bent hier

Getijdenparken in de Metro: De zeeaster in de Vijfsluizerhaven/ Wilhelminahaven

7-12-2017|DOORARK Rewilding Nederland

In de Metro is de komende weken aandacht voor bijzondere getijdennatuur in Rotterdam. Natuur met bijzondere planten en dieren die leven in en nabij de Nieuwe Maas en laten zien wat de betekenis is van de delta, waar de rivier de zee ontmoet. Door de werking van eb en vloed ontstaat langs de rivieroever getijdennatuur met dieren en planten die daarbij horen. Rivier als Getijdenpark wil Rotterdammers deze getijdennatuur laten ervaren en organiseert struintochten op verschillende getijdenparken in de regio Rotterdam. In dit derde deel staat de zeeaster centraal.

Zoek de zeeaster

Zeeaster, ook wel ‘zulte’ genoemd (Aster tripolium), fleurt met blauw-lila bloemetjes onze slikken op. ‘Slikken’ zijn gebieden die ontstaan onder invloed van het getij, eb en vloed dus. Zeeasters groeien op de vloedlijn, de overgang tussen nat en droog. Maar ook op plaatsen waar zout grondwater (kwel) naar boven komt.

Eetbaar

De jonge bladeren van de zeeaster, ‘lamsoren’, worden sinds mensenheugenis als groente gegeten. Niet te verwarren met ‘lamsoor’ (Limonium vulgare), een plant die ook tegen een zoute voedingsbodem kan maar niet eetbaar is. Ook insecten gebruiken de zeeaster als voedselbron. De schorzijde-bij is een bijensoort die helemaal dol is op deze plant. j. Er is zoet water nodig om de zaadjes te laten kiemen. Dat kan regenwater zijn, of zoet rivierwater. Daarmee is de zeeaster een typische plantensoort die hoort bij zoet-zout overgangen en daarmee echt thuis hoort in de Rotterdamse getijdenparken.

Getijdenpark Vijfsluizerhaven/Wilhelminahaven

De Vijfsluizerhaven is in 2015 uitgediept en in verbinding gebracht met de Nieuwe Maas. Het resultaat is een fantastisch waddengebiedje. Planten zoals de zeeaster gedijen hier goed. Dit beeld zal zich straks in de Wilhelminahaven ook kunnen ontwikkelen, als hier een natuurvriendelijke oever is aangelegd waar eb en vloed vrij spel hebben.

Samenwerking

Bij Rivier als Getijdenpark werken 16 partnerorganisaties samen om de getijdennatuur te versterken. LIFE financiering van de EU maakt de getijdenparken mede mogelijk. Meer weten? www.rotterdam.nl/getijdenparken

Meedoen met een struintocht?

Wil je zelf getijdennatuur ontdekken? Dat kan! ARK Natuurontwikkeling organiseert namens de partners op 29 december een struintocht in de Vijfsluizerhaven/Wilhelminahaven.

Aanmelden voor de excursie kan hier.