U bent hier

Getijdenparken in de Metro: De zalm op Eiland van Brienenoord

22-12-2017|DOORARK Rewilding Nederland

In de Metro is de komende weken aandacht voor bijzondere getijdennatuur in Rotterdam. Natuur met bijzondere planten en dieren die leven in en nabij de Nieuwe Maas en laten zien wat de betekenis is van de delta, waar de rivier de zee ontmoet. Door de werking van eb en vloed ontstaat langs de rivieroever getijdennatuur met dieren en planten die daarbij horen. Rivier als Getijdenpark wil Rotterdammers deze getijdennatuur laten ervaren en organiseert struintochten op verschillende getijdenparken in de regio Rotterdam. In dit vijfde en laatste deel staat de zalm centraal.

Smolts

Na talloze barrières te hebben getrotseerd, worden de eitjes op kiezelbodems in snelstromend water afgezet. De jonge zalmen, die ‘smolts’ worden genoemd, zwemmen vervolgens naar zee. In de brakke delta volgt aanpassing aan het zoute water, waarna de jonge vissen aan hun zeeleven beginnen zonder hun “eigen” rivier te vergeten. De overgang van zoet naar zout water is een onmisbare schakel in de levensloop van zalmen. De Getijdenparken die nu in Rotterdam worden ontwikkeld, bieden een veilige plek aan deze overbekende maar toch zo geheimzinnige vissoort.

Getijdenpark Eiland van Brienenoord

Het Eiland van Brienenoord is een getijdenpark waar bos, grasvlakten en water elkaar afwisselen. Het mooiste stukje ligt onder de Van Brienenoordbrug. Hier loopt een getijdengeul waarin water in- en uitstroomt op de beweging van eb en vloed. Je ziet de Noordzee niet, maar wel de werking van de zee. Er wordt een plan uitgewerkt voor de aanleg van een tweede getijdengeul.

Samenwerking

Bij Rivier als Getijdenpark werken 16 partnerorganisaties samen om de getijdennatuur te versterken. LIFE financiering van de EU maakt de getijdenparken mede mogelijk. Meer weten? www.rotterdam.nl/getijdenparken

Meedoen met een struintocht?

Wil je zelf getijdennatuur ontdekken? Dat kan! ARK Natuurontwikkeling organiseert namens de partners op 31 december een struintocht op Eiland van Brienenoord.

Aanmelden voor de excursie kan hier.