U bent hier

Geslaagde ontwerpsessie getijdenspeelplaats

6-11-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Woensdag 1 november vond in Middelharnis, pal naast het recreatiestrandje aan het Haringvliet, een ontwerpsessie plaats voor de toekomstige getijdenspeelplaats op die plek. Zo’n dertig volwassenen en kinderen in de leeftijd van zes tot elf jaar – onder andere van BSO Kibeo – dachten mee over de wijze waarop hun favoriete speelplek aan de oever van het Haringvliet eruit moet gaan zien. 


Creatief

Kinderen zijn creatief. Daarom betrok ARK Natuurontwikkeling, één van de zes organisaties in het Droomfondsproject Haringvliet, ze graag bij het ontwerp van ‘hun’ getijdenspeelplaats aan de oevers van het Haringvliet. Na een inleiding over de achtergrond van het Droomfondsproject en de toekomstige deltanatuur liepen de 30 ontwerpers in spé een verkennend rondje over het speelterrein. Eerst ‘even achter de bosjes kijken…’. De ideeën kwamen vlot los. Er werden allerlei
manieren bedacht om de sloot over te steken, boomhutten ontdekt met meerdere ‘kamers’ en de hoge bult - een uitstulping in de dijk – bleek een fantastische uitkijkplek. Wel eentje die je niet met droge voeten kan bereiken; maar daar hadden de kinderen een oplossing voor: een slingertouw of een evenwichtstouwbrug. Een spannende tipi, een Indianentent compleet met zachte vachtjes en een kampvuur, bood aan het eind van de ontwerpsessie onderdak en iets te eten en drinken.
 

ZOMER 2018

De ideeën van de kinderen worden verwerkt in een voorlopig ontwerp van Sigrun Lobst van Bureau Aardrijk (de ontwerpster van onder andere de natuurspeelplaats op Tiengemeten), waarna diverse procedures van start gaan: het aanvragen van vergunningen, het toetsen van de bedachte speelelementen op veiligheid, en wet- en regelgeving rond het graven in de nabijheid van een waterkering. Als aan alle wettelijke eisen is voldaan, kan een aannemer aan de slag met de aanleg. De verwachting is dat in juni 2018 de getijdenspeelplaats feestelijk kan worden geopend.

MET HET OOG OP DE TOEKOMSt

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Zoet, zout en brak water zullen een grotere rol gaan spelen in het Haringvliet en allerlei natuurlijke processen die van oudsher in de delta thuishoren, krijgen weer een kans. Net als trekvissen, die een open verbinding met zee nodig hebben om zich voort te planten. Op de getijdenspeelplaats kunnen kinderen spelenderwijs vertrouwd raken met de veranderingen in en rond het Haringvliet en haar oevers.

Ontwerpsessie getijdennatuurspeelplaats Haringvliet
Ontwerpsessie getijdennatuurspeelplaats Haringvliet

DROOMFONDPROJECT HARINGVLIET

In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties aan de ontwikkeling van het Haringvliet. Nu de Haringvlietsluizen op een kier gaan, komt er weer een verbinding tussen de rivieren Rijn en Maas en de Noordzee. Met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij slaan de zes natuurorganisaties de handen ineen voor herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was en voor een florerende regionale economie. De natuur waar zij aan werken, biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek-) vissen en vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Op steenworp afstand van Rotterdam kan de regionale economie daar zijn voordeel mee doen. Het Droomfondsproject Haringvliet bereidt deze enorme verandering voor. Dankzij dit project ontstaat een beweging: een waar walhalla voor vissen en vogels, een boost voor de recreatie, een versterking van de regionale economie en een gebied waar omwonenden en bezoekers mee verbonden willen zijn. Zodat we het samen blijven beschermen, ontwikkelen en bewaken in de toekomst.