U bent hier

Eerste veldles Groene Poort

19-04-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Op 10 april vond de eerste veldles van 2017 plaats in de Groene Poort, aan de oever van het Scheur. De Augustinusschool uit Rotterdam-centrum was dankzij het Portrangers-programma op de Landtong Rozenburg voor een gecombineerde veldles. De ene groep ging struinen in het begrazingsgebied op de Landtong en de andere groep ging op onderzoek in de Groene Poort. Beide langs de drukke vaarroute van het Rotterdams havengebied en langs de enige rivier in Nederland die een open verbinding met zee heeft.

Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek
Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek

Het tijdstip voor de veldlessen was goed uitgekozen want het was laagwater. Dus langs de oever was er nu een grote zandvlakte tussen de kribben. Tijdens het eerste gedeelte van de ochtend werd er volop gestruind en gejut tussen het riet, de struiken en de bomen op de oever. Ook werd er naar vogels en kleine beestjes gespeurd. Mooie stenen zoeken en een geurtje maken met blaadjes, bloemetjes en besjes was ook in trek. Het laatste half uur werden de voeten en onderbenen ontbloot, want we gingen met garnalennetten opzoek naar zeediertjes! In de ondiepe mondingen van de delta leven veel jonge dieren die profiteren van het warmere water en voedsel. Zij vormen weer een voedingsbron voor vogels. Ondanks het koude weer werd de uitdaging aangenomen en werden er garnalen gevangen, die dankzij de open verbinding de rivier opzwemmen. Daarna kon iedereen zich weer afdrogen en opwarmen tijdens de wandeling terug naar de bus.

Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek
Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek

De kinderen en begeleiders hebben met eigen ogen gezien hoe mooi en bijzonder deltanatuur is en ook hoe belangrijk het is om voor dieren, planten en mensen. De komende jaren wordt dit gebied nog mooier, dankzij langsdammen die in de rivier worden aangelegd. Er ontstaat dan een intergetijdengebied dat droog valt met laagwater en een schat oplevert voor de natuur en de mens in het havengebied.

De Groene Poort is een van de voorbeeldgebieden van de Rivier als Getijdenpark.