U bent hier

Eerste Brabantse bronst trekt veel bezoekers

9-11-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Honderden mensen hebben de afgelopen weken genoten van de eerste edelhertenbronst in Brabant. Vooral voor de bronstexcursies die Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling organiseerden was veel animo. Sinds het uitzetten van de edelherten dit voorjaar en de geboorte van de kalfjes deze zomer trekt het edelhertengebied veel bezoekers. Vanaf nu kunnen het hele jaar door excursies worden geboekt naar het edelhertengebied in De Scheeken tussen Best en Liempde.

Eerste bronst in Brabant

Tijdens de afgelopen bronstperiode werd duidelijk dat het oudste mannetjeshert op dit moment nog weinig rivaliteit ondervindt van de drie jongere volwassen herten. In de bronsttijd strijden de mannetjesherten normaliter op spectaculaire wijze om de hindes. Om indruk te maken, maken ze hierbij een geluid, dat burlen genoemd wordt. Hoewel er deze bronst nog weinig geburld werd, lieten de edelherten zich wel vaak zien. Volgens veel excursiedeelnemers was het dan ook een heel bijzondere ervaring om op zoek te gaan naar de dieren in de natte bossen van Het Groene Woud, ondanks dat het echte spektakel nog wat uitbleef.

Bronstexcursie edelherten Groene Woud
Bronstexcursie edelherten Groene Woud

Edelhertengroepen

De oorspronkelijke groep van vier herten en negen hindes is inmiddels uitgebreid met vijf kalfjes. Nu de bronsttijd op zijn eind loopt, splitsen de edelherten weer op in verschillende groepen. De leidhinde vormt straks samen met de overige hindes en de kalfjes weer een groep. Ook de volwassen mannelijke herten trekken vanaf dan weer samen op. Eén hinde werd verstoten door de groep. Zij werd de afgelopen bronstperiode echter regelmatig samen gezien met een van de jongere volwassen herten. Wanneer zij drachtig blijkt te zijn, is de verwachting dat zij volgend jaar ook een eigen groep gaat vormen. De mannelijke kalfjes die dit jaar geboren zijn, zullen binnen 1 à 2 jaar een eigen pubergroep gaan vormen. Dan zal de rivaliteit in de bronsttijd verder gaan toenemen.

Druk bezocht

Na de geboorte van de kalfjes en tijdens de bronsttijd was het in het edelhertengebied een stuk drukker dan normaal. Veel mensen uit de omgeving gingen de afgelopen periode met kinderen en kleinkinderen naar de edelherten kijken. Gerard Traa, beheerder van Brabants Landschap: “Het is mooi om te zien dat de edelherten het nu al zo goed doen. De kalfjes zien er goed vet uit en zijn zich aan het klaarmaken voor de winter. Ze beginnen hun vlekjes te verliezen nu ze hun wintervacht krijgen. Verder zijn de hindes in de groep erg zorgzaam voor alle kalveren en nemen ze elkaars taken over. Daarbij is het natuurlijk ook erg fijn om te zien dat de streek zo enthousiast is over de terugkeer van het edelhert. Dat blijkt uit de levendige verhalen van bezoekers, maar ook uit de steun van vele vrijwilligers, die helpen met het raster controleren, monitoren en het verzorgen van excursies. Daar zijn we heel blij mee.”

Edelherten in Het Groene Woud

Excursies

Via het nieuw geopende bezoekerscentrum Den Liempdsen Herd kunnen geïnteresseerden vanaf nu het hele jaar door een excursie door het edelhertengebied boeken. Kijk voor meer informatie over de edelherten en de excursiemogelijkheden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl.