U bent hier

Drachtige koe weert toezichthouder

20-04-2017|DOORARK Natuurontwikkeling

Woensdag 19 april heeft zich aan het eind van de middag een ongeval voorgedaan in het natuurgebied Wijffelterbroekbos-Smeetshof-Graus in het GrensPark Kempen~Broek. Een vrijwillig toezichthouder is aangevallen door een Tauros-koe die in problemen was geraakt tijdens het baren. De toezichthouder is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht en met één of meerdere gebroken ribben weer naar huis gegaan.

De toedracht is als volgt. Woensdag namiddag 19 april is een melding ontvangen over een koe die problemen ondervond met afkalven. Het vermoeden was dat er sprake was van een stuitligging. De toezichthouder is ter plekke gegaan om vast te stellen wat er aan de hand was om zo nodig een dierenarts op te roepen.

De toezichthouder stelde vast dat het een vaars betrof die een eerste kalf moest krijgen. Het dier lag afgezonderd van de kudde. De geboorte was begonnen; de koe leek met uitputting te kampen en de geboorte was gestokt wegens een stuitligging. De toezichthouder was de vaars op ongeveer 12 meter genaderd toen het dier is opgestaan en de toezichthouder heeft aangevallen. Met één of meerdere gebroken ribben tot gevolg.

De koe is daarop de bosschages in gevlucht. Heden, donderdagmorgen, is een beheerder van FREE Nature ter plekke gegaan om het dier te zoeken. De koe is overleden en afgevoerd. Het kalf was al eerder dood.

De kudde is rustig, en vertoont geen bijzonder gedrag. De komende dagen wordt intensief toezicht gehouden door de beheerder.