U bent hier

De Maashorst kleurt paars en blauw en geel

4-08-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Langzaam begint de heide in de Maashorst te bloeien. De heidevelden kleuren paars, maar grote delen van de Maashorst zijn niet paars, die kleuren geel of zelfs blauw van de bloemen. Die overvloed aan bloemen trekt ook grote aantallen insecten.

Wie nu gaat wandelen in het Brabantse natuurgebied de Maashorst zier er grote velden met bloeiende bloemen. Droge heidevelden kleuren er paars door de bloeiende struikhei, natte heide kleurt paars door de bloeiende dophei en tussendoor liggen velden die blauw zijn van de zandblauwtjes en geel van de vlasbekjes. En wie goed zoekt vindt bijzonderheden zoals de bosdroogbloem, Duits viltkruid, koningsvaren, klokjesgentiaan en kleine zonnedauw.

Bosdroogbloem
Bosdroogbloem groeit volop in de Maashorst

De kern van de Maashorst wordt extensief begraasd en niet gemaaid. Dat zorgt voor een bloemenweelde van de zomer tot in het najaar. Het aantal grazers is er laag en de vegetatie die er nu aanwezig is vormt een groot deel van het voedsel voor de grazers in de komende winter.

Tauros
Tauros in de Maashorst

Aan de andere kant geven de planten die nu bloeien voedsel aan ontelbare insecten. Grote aantallen hooibeestjes, oranje en bruine zandoogjes vliegen in de bloemrijke graslanden. En tienduizenden sprinkhanen ratelen laag bij de grond. Insecten vormen weer voedsel voor grote libellen die jagen boven de velden en voor vogels. Heel opvallend zijn nu de roodborsttapuiten. Met hun jongen zitten ze boven in bramenstruiken en in meidoorns, waar vandaan ze jagen op insecten die langs vliegen.

Roodborsttapuit
Roodborsttapuit

Wie het gebied zelf wil bezoeken is van harte welkom. Natuurgebied de Maashorst is vrij toegankelijk, hou wel 50 meter afstand tot de grote grazers. In het gebied zijn knooppunten aanwezig om zelf wandel- en fietsroutes mee uit te zetten. Meer informatie over het gebied is te vinden op de website van ARK en op demaashorst.nl