Dag van de duurzaamheid op Eiland van Brienenoord
12-10-2017|DOOR
Duurzaamheid kent vele gezichten en er valt nog veel over te leren. Op de dag van de duurzaamheid ging een enthousiaste groep medewerkers van Rijkswaterstaat daarom op pad om zich te laten inspireren met lessen uit het programma Rivier als Getijdenpark. De gezamenlijke ervaringen van ARK Natuurontwikkeling, het Zuid Hollands Landschap, Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid werden gedeeld. Herinrichting van het landschap en hergebruik van materialen stonden centraal.
Duurzaam (her)gebruik materialen
Robbert Wolf (Havenbedrijf): ‘In getijdenpark de Groene Poort hergebruiken het Havenbedrijf en gemeente Rotterdam materialen uit de stad zoals de voeten van parkeermeters om langsdammen aan te leggen. Normaal gesproken kennen projecten een strakke planning. De innovatie zit in het feit dat de beschikbaarheid van her te gebruiken materiaal leidend wordt voor de voortgang van het project. De planning hebben we losgelaten en hierdoor kunnen we duurzamer en goedkoper bouwen.” De kribben die hierdoor aangelegd worden zorgen ervoor dat er meer getijdennatuur kan ontstaan. Getijdennatuur trekt door de werking van eb en vloed bijzondere planten, vissen en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. Boven water ontstaat meer groen en onder water wordt een kraamkamer voor de steur gecreëerd.

Eiland van Brienenoord
Het Eiland van Brienenoord blijkt een echte groene parel te zijn in het door haven en industrie gedomineerde stoere landschap van Rotterdam. Opeens is daar de rust en de natuur. Maarten van der Valk van het Zuid-Hollands Landschap vertelt hoe het eiland van een onbestemd gebied is getransformeerd naar een rustgevende plaats waar natuur en recreatie samen gaan. In het project getijdenpark eiland van Brienenoord zal dit verder worden uitgebouwd. In 2019 gaat het eiland op de schop. Er komt een getijdengeul om de getijdennatuur een impuls te geven. Daarnaast wordt gekeken hoe het eiland voor recreatie beter ontsloten kan worden. Het doel is om een ecologisch, recreatief en aantrekkelijk rivierlandschap van formaat te maken in het stedelijk gebied van Rotterdam.
Ambassadeurs
Door het vergroten van de getijdennatuur worden de kwaliteiten van het leven in een delta zichtbaar en beleefbaar. “Om de natuur te beschermen en te ontwikkelen heb je ambassadeurs nodig, mensen die houden van de natuur. Dat begint vaak al jong. Daarom richt ARK Natuurontwikkeling zich ook op kinderen door het organiseren van struintochten en veldlessen in de getijdenparken. Kinderen mogen dan eens lekker in de poep roeren en ontdekken wat daar allemaal in leeft”, aldus Ineke van Dort. Op die manier krijgen we ook meer ambassadeurs voor de deltawerken en schoon water. De groep van Rijkswaterstaat werd hierdoor aan het denken gezet.

Samenwerkingspartners
In de Rotterdamse regio worden de komende jaren langs de rivier een aantal nieuwe parkgebieden aangelegd. Langs de Nieuwe Waterweg bij Rozenburg is gestart met Groene Poort Zuid. In 2019 start de aanleg van Getijdenpark Eiland van Brienenoord. Hier zijn meerdere partijen betrokken. Initiatiefnemers zijn: Wereld Natuur Fonds, Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling en gemeente Rotterdam. Met stichting Het Zuid-Hollands Landschap (beheerder), provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam wordt samengewerkt. Financiële bijdragen van Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en LIFE financiering van de Europese Unie maken dit getijdenpark mogelijk.