Circle of Life: Herstel van Europese aaseters
2-09-2017|DOOR
In het project ‘Dood doet Leven’ trekken diverse (natuur)organisaties in Nederland samen op om dode dieren, klein én groot, weer een plek te geven in onze natuur. Rewilding Europe en ARK Natuurontwikkeling werken nu ook over de landsgrenzen heen aan het herstel van Europese aaseters. Ter ere van World Vulture Awareness Day is de Engelstalige Circle of Life brochure gepresenteerd die gratis voor iedereen te downloaden is.
Dood doet Leven
Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Kadavers vervullen de functie van een druk bezocht restaurant, waar honderden andere dieren aan de dis schuiven. De dood van het ene dier, betekent het (over)leven voor een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is echter ongebruikelijk.

Dood doet Leven zet zich sinds 2008 in voor de terugkeer van dode dieren én grote aaseters in de natuur. In steeds meer natuurgebieden krijgen grote kadavers weer een plek in de natuur en kunnen talrijke aaseters opnieuw aan hun trekken komen. De ervaringen van Dood doet Leven in Nederland zijn eerder uitgewerkt tot een brochure “Aan de slag voor aaseters”. Voor opschaling over de landsgrenzen heen hebben ARK en Rewilding Europe met partners gewerkt aan een Engelstalige editie waarin de Europese situatie en de kansen voor Europese aaseters worden beschreven.
Circle of Life

De brochure Circle of Life roept op tot Europese samenwerking om onze aaseters weer de ruimte te geven. Praktische stappen worden toegelicht. Voor de mens is er ook veel winst: aaseters vervullen een onmisbare functie van natuurlijke opruimers. De natuur van dode dieren maakt natuurbelevingen rijker. Van het observeren van insecten tot het fotograferen van beren en gieren.