U bent hier

BLOG: Vrijwilliger

25-01-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Natuurliefhebbers lopen wekelijks door het GrensPark Kempen~Broek bij Weert. In een serie weblogs vertellen ze wat ze allemaal tegenkomen en meemaken. In het Kempen~Broek zet ARK in opdracht van de Provincie Limburg nieuwe stappen om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water daarbinnen beter vast te houden. Dit keer een blog van Theo van der Heijden.

Vrijwilliger

Vaak liep ik in de bossen rond Altweerterheide rond, om hobbymatig foto’s van de natuur te maken. Of het nu planten, paddenstoelen, landschappen of dieren waren, ik vind alles prachtig!

Tot mij ter oren kwam, dat er een vrijwilliger gezocht werd in Kempen~Broek, voor toezicht op de paarden en runderen die in deze natuur de boel begrazen. Ondanks mijn verleden met dieren, had ik geen ervaring met runderen, op wat boerderijkoeien na in vroeger jaren, waarvan ik er ooit een met de hand gemolken had. Dus eerst maar eens bij die runderen kijken, dacht ik.

Ik wist dat aan de Pruiskesweg wat runderen liepen, waar ook een klaphekje uitnodigend open ging naar het daarachter liggend gebied. Op zo’n honderd meter afstand zag ik een aantal runderen in het hoge gras liggen. Recht op mijn doel af liep ik langzaam op deze beesten aan, totdat er een paar gingen staan, en mij aan gingen staan kijken. Ik vond ze indrukwekkend groot, vooral de stier, dus vervolgde ik mijn weg maar weer terug.

Na mijn eerste gesprek met de beheerder van Free Nature, bleek dat ik bij deze dieren anders had kunnen handelen. Ik had de runderen rustig in een omtrekkende beweging moeten benaderen, en op afstand moeten blijven. Dus weer wat geleerd! Later zou blijken, dat het vrij rustige dieren zijn als je ze de ruimte geeft en - zoals op de bordjes bij het klaphek staat - ruime afstand houdt. Nu, jaren later, vind ik deze runderen de vreedzaamste runderen die ik  ken. Hoe gek het ook klinkt, ik heb er graag mee te doen!

Veldles in het Kempen~Broek. Foto: Theo van der Heijden
Veldles in het Kempen~Broek. Foto: Theo van der Heijden

Ook natuurprojecten samen met kinderen in dit gebied gaan prima samen met de runderen. Eigenlijk is het wederzijds respect, dat dit mogelijk maakt. Dus doorkruis de natuur in het Kempen~Broek gerust, maar wel volgens de aanwijzingen, want we zijn tenslotte te gast in het gebied van deze dieren.

Theo van der Heijden