U bent hier

Blog: Voorjaar in het Kempen~Broek

28-03-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Juist ook in het voorjaar is een wandeling of fietstochtje in het Kempen~Broek de moeite waard. Als je er de tijd en de moed voor hebt om vroeg op te staan, is het ‘s morgens vroeg absoluut op z’n mooist.

De rust overvalt je, in de vroege zon die anders kleurt dan overdag, in de vaak nog mistige omgeving. Het nachtvorstijs net van de plassen, tref je niet alleen standvogels als de blauwe of grote zilverreiger langs de waterkant, maar ook al diverse andere soorten die de winter doorbrachten in warmere oorden. Hun zang klinkt weer overal, zo gauw de zon doorbreekt.

Kieviten en grutto's in het Kempen~Broek, foto: Theo van der Heijden
Kieviten en grutto's in het Kempen~Broek, foto: Theo van der Heijden

Kieviten, plevieren, grutto’s, wulpen, pijlstaart, krak- en slobeenden verblijven in en om het water aan de Kettingdijk en de Raamweide. De ganzen vormen weer koppels, en zie je overal in het Kempen~Broek een geschikte nestplaats zoeken.

Met een beetje geluk zie je plotseling een ree met gespitste oren jouw richting op kijken, om daarna snel in het struikgewas te verdwijnen.

Vaak reebokjes alleen, die op zoek zijn naar een hinde, prachtig om te zien! Zulke momenten bekruipt me het idee dat het paradijs dichter bij is dan ik dacht, zo mooi! ‘Gewoon’ in het Kempen~Broek.

Theo van der Heijden