U bent hier

BLOG: Veldwerklessen met ARK

14-06-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Mijn naam is Kevin Jongen en ik ben derdejaars student aan de opleiding leraar biologie. Ik volg mijn studie aan de HAN in Nijmegen. Ik ben een grote fan van de natuur, veldwerken en ecologie. Door deze interesses kreeg ik van mijn docente de tip om eens te kijken naar ARK. Het was na een tijdje neuzen op de site dan ook al snel duidelijk, hier moest ik mijn stage gaan lopen. Ik kwam uiteindelijk bij ARK-er Caroline van der Mark terecht en voornamelijk in de Leeuwense-waard.

Wat doe ik dan allemaal?

Als toekomstig docent met een passie voor veldwerk is het natuurlijk goed om vaak te oefenen om met kinderen de natuur in te gaan. Dit is dan ook wat ik voornamelijk doe samen met Caroline. We gaan samen met een groep leerlingen, vaak groep 7/8, de Leeuwense-waard bezoeken. We hebben een karretje vol met mooie zoekkaarten en veldopdrachten waar we de leerlingen mee aan het werk zetten. De leerlingen kunnen met verrekijkers vogels kijken, met schepnetjes waterdiertjes vangen of in een spannende tocht op zoek gaan naar diersporen. Mijn taak hierbij is het sturen van de leerlingen en samen met de leerlingen hun vondsten bekijken.

Veldles op de Zandmotor
Veldles op de Zandmotor

Maar ik ben niet alleen maar te vinden in de Leeuwense-waard. Ik ben ook nog twee dagen naar de Zandmotor bij Kijkduin geweest. Hier ging ik samen met ARK-ers Caroline en Joost de Kurver in totaal ongeveer 160 leerlingen iets bijbrengen over de Zandmotor en zeediertjes. De eerste dag hadden we een beetje pech met het weer en kregen we windkracht 7 voor onze kiezen. Door de harde wind konden we bijna niet communiceren met de leerlingen en was lopen lastig omdat je gezandstraald werd op het strand. Op deze dag hebben we de leerlingen iets minder kennis kunnen meegeven maar wel een onvergetelijke ervaring gehad op het strand. Een belangrijk doel tijdens de veldwerklessen is om de leerlingen zelf met de voeten in de klei de natuur te laten ervaren. Daardoor zullen ze het ook niet snel vergeten, iets dat die dag zeker is gelukt!

Wat neem ik mee in mijn beroepspraktijk

Door mijn stage bij ARK begrijp ik beter hoe je als school veldwerklessen kunt gaan doen. Ik heb een aantal mensen leren kennen waar ik zeker nog een keer aan ga denken als ik zelf op veldwerk wil gaan. Ook heb ik inzicht gekregen in de manier waarop ARK werkt en wat ik zou kunnen verwachten als docent. Ik ben naar aanleiding van deze stage ook van plan om in de natuur te werken naast mijn baan als docent. Ik weet nu heel zeker dat ik de natuur nooit meer zou kunnen loslaten.

Kevin Jongen
Derdejaars student leraar Biologie, HAN Nijmegen