U bent hier

BLOG: Grote grazers en publiek

3-05-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Hallo allemaal, wij zullen ons even voorstellen. Wij zijn Annemiek en Lisa en doen een afstudeeropdracht voor ARK voor de opleiding HBO Diermanagement op Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De major die wij volgen tijdens onze studie is Dier en Samenleving, waarbij wij ons bezig houden met de relatie tussen mens en dier op het gebied van beleid, communicatie en educatie.

Als afstudeerproject wilden we nog even een paar maanden knallen voor onze opleiding. Wij wilden nog een laatste kans pakken om een opdrachtgever te vinden waar we tijdens onze opleiding nog niet mee te maken hadden gehad. Na wat gegoogle, kwamen we uit op de site van ARK. Op het eerste gezicht zagen we alleen opdrachten die interessant waren voor studenten in de richting Wildlife Management. Toch wilden wij graag voor ARK afstuderen, daarom hebben wij een mail gestuurd en met succes! Al snel kregen wij reactie van ARK met een voorstel voor een onderzoek wat ons een ontzettend leuke uitdaging leek.

Ook veldleskinderen deden mee aan het onderzoek.
Ook veldleskinderen deden mee aan het onderzoek.

Nu een paar maanden later, zijn we al volop bezig met enquêteren voor een onderzoek van ARK in de Maashorst. Wij brengen de houding van bezoekers van dit natuurgebied ten opzichte van de grote grazers op de Maashorst in kaart, waarbij wij ook kijken of communicatie van invloed is op de houding van bezoekers. ARK had behoefte aan dit onderzoek, omdat er veel veranderingen plaatsvinden in de Maashorst en ze graag een beter beeld willen van de houding van de bezoekers. Een ingewikkeld onderzoek moeten wij zeggen, maar wel van belang toen we in de gaten kregen wat een commotie er is rondom de grote grazers in dit natuurgebied. Vooral de wisenten zorgen voor veel ophef bij de omwonenden van de Maashorst.

Maar we hebben niet alleen naar de houding van volwassenen gekeken, maar ook naar die van basisschoolkinderen. Een leuke bijkomstigheid hierbij was dat we een aantal keer mee mochten met de veldlessen in de Maashorst. Een veldles bestaat uit een binnenles, waarbij een medewerker van ARK in de klas komt om de kinderen voor te bereiden op de buitenles. Tijdens de buitenles krijgen de leerlingen verschillende opdrachten die ze kunnen doen om meer te ontdekken in de natuur. Vooraf aan de binnenles vulden de kinderen een aantal stellingen in en na de buitenles kregen de leerlingen dezelfde stellingen om in te vullen. Daaraan is te zien of de houding van de leerlingen is veranderd na het volgen van de veldles.

Met dit onderzoek hopen wij ARK verder te kunnen helpen door advies te geven over het inzetten van communicatie bij veranderingen.

Annemiek van Baardwijk & Lisa Klijnstra
Studenten Diermanagement, Hogeschool Van Hall Larenstein