U bent hier

Aangereden otter Ooijpolder - domper na feestvreugde

7-08-2017|DOORARK Rewilding Nederland

Op 23 juli 2017 werd een jonge otter samen met zijn moeder vastgelegd door een wildcamera in de Ooijpolder nadat otters meer dan 50 jaar in de Gelderse Poort afwezig zijn​ geweest. De feestvreugde onder otterliefhebbers was dan ook groot, maar mocht niet lang duren. Afgelopen zondagochtend werd een otter als verkeersslachtoffer gemeld. Het bleek om de vrouwelijke otter te gaan. Een flinke domper op de feestvreugde. 

Dode otter in de Ooijpolder, foto: Martijn Verdoes
Dode otter in de Ooijpolder, foto: Martijn Verdoes

De otter werd dood aangetroffen op een weg op ​grote afstand van water. Volgens experts geen logische route voor een otter, maar helaas met grote gevolgen. Wat de reden is geweest dat het dier zich daar heeft opgehouden zullen we vermoedelijk nooit te weten komen. 
​ ​
Otters houden zich normalerwijze op langs wateren en maken van de oevers gebruik om zich te verplaatsen. Kruisingen van watergangen met wegen zijn bekende risicoplekken. In de Gelderse Poort is het landschap veel veiliger geworden voor otters en andere zoogdieren. Wegen die het water kruisen zijn voorzien van rasters die voorkomen dat otters wegen oversteken en er zijn loopplanken onder wegen aangebracht.

De jonge otter loopt nu vermoedelijk moederloos rond en is met ruim ​drie maanden waarschijnlijk te jong om zelfstandig te overleven. Omdat de otter nog steeds een zeldzaam dier is in Nederland en iedere otter telt, zet een kleine groep otterliefhebbers zich de komende tijd in om de locatie van het dier te bepalen en de conditie te volgen.