U bent hier

Wisenten weer te volgen

7-01-2016|DOORARK Rewilding Nederland

De wisenten in het Kraansvlak zijn weer online te volgen. Sommige wisenten dragen halsbandzenders en zo is te zien waar ze zijn. De gps/gsm halsbandzenders worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek om te weten hoe de dieren van het landschap gebruik maken. Op de kaart op www.wisenten.nl/waar-zijn-ze zijn de actuele posities van de wisenten tot 48 uur geleden te vinden. Als bezoeker van het Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, weet je zo gelijk of je kans hebt deze nog altijd bedreigde diersoort in de Nederlandse natuur te zien.


Wisentenpad

Tot 1 maart is het Wisentenpad in het Kraansvlak nog open. Het Kraansvlak is van oudsherre afgesloten voor publiek. Na een uitbreiding van het leefgebied van de wisenten in 2012 is een speciaal wandelpad (het Wisentenpad) geopend zodat publiek nu ook op eigen gelegenheid het gebied waar de wisenten en koniks leven, in kan. Publiek is van harte welkom om het speciale wandelpad op eigen gelegenheid te bewandelen tussen zonsopgang en zonsondergang. De wisentkudde is vaak vanaf dit pad te zien. Door het open duin zijn de dieren dan prachtig van afstand te zien. Afgelopen voorjaar zijn vijf kalfjes geboren, wat het extra aantrekkelijk maakt om de kudde vanaf het wandelpad te proberen te spotten. Neem dus vooral een verrekijker mee.

Het Wisentenpad is zo’n 3 kilometer lang en aangegeven met geel gemarkeerde paaltjes. Op de borden aan de twee ingangen van het pad staat aanvullende informatie om rekening mee te houden wanneer u het gebied betreedt. Zo dienen bezoekers een afstand van minstens 50 meter tot de wisenten en konikpaarden aan te houden. Op deze manier worden de dieren zo min mogelijk verstoord en houdt u de beste kans het natuurlijk gedrag te kunnen bekijken. Het Wisentenpad is geen struinroute dus bezoekers wordt vriendelijk verzocht op het pad te blijven. Een deel van het Wisentenpad bestaat uit rul zand.

Wisenten in sneeuwlandschap. Foto: Ruud Maaskant
Wisenten in sneeuwlandschap. Foto: Ruud Maaskant

Met een gids

Het is ook mogelijk om onder leiding van een ervaren boswachter de wisenten in het Kraansvlak te bewonderen. Door het boeken van een begeleide excursie zoekt de boswachter samen met u de kudde op en vertelt onderweg alles over dit prachtige duingebied en haar inwoners, zoals koniks, damherten, reeën, vossen en tal van insecten, vogels en reptielen.

Het wisentproject is een samenwerking van PWN (drinkwaterbedrijf en tevens beheerder van een groot deel van de Noord-Hollandse duinen) en ARK Natuurontwikkeling. Kijk voor meer informatie en de actuele locatie van de wisenten op www.wisenten.nl.