U bent hier

Wisenten Veluwe op verkenning

4-08-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Het gaat goed met de wisenten op de Veluwe. De drie dieren, twee koeien en een stierkalf, zijn in prima conditie en verkennen hun leefgebied nu volop. Het kalf is ruim twee maanden oud, drinkt nog veel bij zijn moeder en groeit flink. Ook de koe, waarvan dit het eerste kalf is, maakt het uitstekend evenals de jonge koe. De wisent is een kuddedier en de drie dieren zijn dan ook continu bij elkaar in de buurt.

Wisent op de Veluwe, foto: Yvonne Verhoef
Wisent op de Veluwe. Foto: Yvonne Verhoef

Gedurende de vroege ochtend en avond zijn ze te vinden op de voormalige wildakker, waar ze volop van de aanwezige grassen vreten. De koeien grazen van de uitbundige vegetatie, maar laten het aanwezige Jacobskruiskruid en St. Janskruid staan. Die zijn immers giftig voor de dieren en smaken bovendien vies. Daarnaast zijn veel sporen te zien die duidelijk maken hoe en waar de dieren gebruik hebben gemaakt van het gebied. Zo laten ze hun vraatsporen achter op Amerikaanse vogelkers en in mindere mate op Amerikaanse eik. Ook maken ze rolplekken op de zandige ondergrond.

De wisenten leven in dit gebied samen met onder andere vossen, reeën, edelherten en wilde zwijnen met hun biggen. Onlangs werd tijdens een interactie tussen de wisenten en zwijnen duidelijk dat de wisent ze niet al te dichtbij duldt. Ook kleinere dieren leven volop in het wisentengebied. Een van de nieuw gegraven poelen bleek vol rugstreeppadden te zitten. Duizenden jonge rugstreeppadjes zwermden deze zomer uit over de grazige omgeving van de poel.

Rugstreeppad
Rugstreeppad

Tijdens excursies worden de wisenten en het andere wild met grote regelmaat gespot door de vele bezoekers. Kundige gidsen, die deel uitmaken van de enthousiaste groep vrijwilligers betrokken bij het project, geven tijdens deze excursies veel informatie over het gebied en de dieren. Excursies zijn nog de gehele zomer te boeken via www.wisentopdeveluwe.nl. Volgend voorjaar is de komst van een volwassen stier gepland en kunnen bezoekers het groeiende groepje wisenten komen spotten. Projectpartners Staatsbosbeheer, Stichting Wisent op de Veluwe en ARK Natuurontwikkeling, samen met FREE Nature en Rewilding Europe kijken hier naar uit.