U bent hier

Wilde kat in Buitenleven

24-06-2016|DOORARK Rewilding Nederland

In Zuid-Limburg doet ARK onderzoek naar het voorkomen van de wilde kat en werken we aan verbetering van bestaanden en nieuwe leefgebieden. Het tijdschrift Buitenleven ging in het spoor van de wilde kat op pad met ARKer Anke Brouns.

Na eeuwen van afwezigheid worden de laatste jaren weer af en toe wilde katten gezien in Nederland. In 2002 werd een doodgereden dier gevonden in Vaals, in 2006 betrapte onderzoeker Jaap Mulder er een in het Bovenste Bos bij Epen, en in 2013 liet de wilde kat zich zelfs twee keer in Zuid-Limburg zien. In 2014 werd een wilde kat gezien in het Vijlenerbos. Dit lijkt de eerste zekere vestiging van een wilde kat in Nederland te zijn, sinds zijn uitsterven in de Middeleeuwen. Deze dieren zijn afkomstig uit de Eifel of de Ardennen, plekken waar de soort zich succesvol uitbreidt. Omdat de populatie daar groeit, gaan jonge dieren zwerven op zoek naar een eigen leefgebied en een partner. Zo komen ze in Nederland terecht.

Wilde kat
Wilde kat

Om meer te weten te komen van het terreingebruik van de wilde kat in Zuid-Limburg zijn in 2014 dieren gevangen en voorzien van een halsbandzender. Met de resultaten van dit onderzoek werken we aan ontwikkeling van natuurgebieden en groene verbindingen.

Om de wilde kat een handje te helpen om zich in Nederland te vestigen, onderzoekt en verbetert ARK de routes waarlangs de wilde kat Nederland kan binnen komen. ARK laat haar natuurgebieden het hele jaar door extensief begrazen. Dit zorgt er voor dat ze voor de wilde kat heel geschikt zijn, met veel voedsel en voldoende schuilplaatsen. Natuurlijk is dat niet alleen goed voor de wilde kat, maar ook voor heel veel andere soorten.

Lees het artikel uit Buitenleven hier.