U bent hier

Vijf jonge raven uitgevlogen in de Maashorst

25-04-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Dit voorjaar zijn vijf jonge raven uit de Maashorst geringd met kleurringen en inmiddels uitgevlogen. Het koppel raven, wat zich sinds 2011 definitief in natuurgebied de Maashorst heeft gevestigd, is daarmee voor het vijfde achtereenvolgende jaar succesvol. Dit toont aan dat het gebied, wat in eigendom is van de vier Maashorstgemeenten en Staatsbosbeheer, uitermate geschikt is voor deze toppers van de voedselketen. In de Maashorst werkt ARK Natuurontwikkeling - in samenwerking met Stuurgroep De Maashorst - aan een groter natuurlijk hart, met meer ruimte voor natuurlijke processen en robuuste natuur. Door middel van kleurringen wordt geprobeerd te achterhalen waar de jonge raven zich uiteindelijk vestigen.

Jonge raaf met kleurring. Foto: Mignon van den Wittenboer
Jonge raaf met kleurring. Foto: Mignon van den Wittenboer

De Maashorstraven waren in het voorjaar van 2012 de eerste raven sinds negentig jaar in Noord-Brabant. Het paar wordt elk jaar op de voet gevolgd door een werkgroep van Vogelwacht Uden. Maar waar de jongen blijven, nadat ze in het najaar het ouderlijk territorium moeten verlaten, is onbekend. “We hebben een paar keer gewonde raven in het gebied gevonden, maar of dat jongen zijn van dit paar weten we niet omdat ze niet individueel herkenbaar zijn”, vertelt Leo Ballering van Vogelwacht Uden. Vandaar dat dit jaar de hulp van de Raven Werkgroep Nederland (RWN) werd ingeroepen. Zij zijn de deskundigen op ravengebied en hebben sinds jaren een kleurringproject. “We hebben na overleg met hen besloten om de jongen van dit ravenpaar dit jaar ook te ringen met kleurringen, waardoor ze in het veld individueel herkenbaar zijn”, aldus Ballering.

Oranje kleurringen

Nadat er in februari signalen waren dat het paar aan het broeden was is het nest op 23 meter hoogte vanaf de grond gecontroleerd met een lange spiegelstok met daarop een kleine camera. Begin maart bleken er vijf jonge raven te zijn; voor zover bekend de vroegste van Nederland. Eind maart zijn de jongen geringd en voorzien van een oranje kleurring met duidelijk afleesbaar zwart nummer. De jongen waren opvallend goed doorvoed waarbij de grootste meer dan een kilo woog. Een paar dagen na het ringen zijn ze succesvol uitgevlogen. De kleurringen zijn met behulp van een verrekijker of telescoop goed afleesbaar. Waarnemingen van raven kunnen worden doorgegeven via vrs.hetgooi@gmail.nl. Uiteindelijk kan hiermee een tipje van de sluier worden opgelicht.