U bent hier

Verslag veldlessen Maashorst 2016

6-12-2016|DOORARK Rewilding Nederland

In 2016 werden voor het tweede jaar veldlessen gegeven in de Maashorst. 361 basisscholieren van 10 scholen begeleid door 85 volwassenen gingen mee op ontdekking. Er is weer van alles ontdekt en beleefd in het tweede jaar dat het veldlesproject in de Maashorst draait. Het staat te lezen in het verslag van 2016.

Dit jaar hoorden de kinderen voor het eerst over de wisenten, taurossen en Exmoors die nu in de Maashorst leven. "Worden wisenten niet gestolen?" was een vraag die een kind in de klas stelde. Geen rare vraag toch, als de veldlesbegeleider net had verteld hoe zeldzaam en bijzonder deze dieren zijn.

Veldles Maashorst
Juffer vastgeplakt op kleine zonnedauw

Buiten is er iedere keer een nieuwe ontdekking: een libel die net uit de pop sluipt, zo zacht en kwetsbaar nog; een waterjuffer hopeloos vastgekleefd in de zonnedauw, worstelingen om los te komen maken het alleen maar erger; de knaloranje buik van de alpenwatersalamander, enzovoort. Ook de leerkrachten en ouders zijn heel enthousiast over de lessen. Een moeder: "Ik weet niet wie er nu meer plezier had, de kinderen of ik".

 

Sinds 2015 worden er veldlessen voor schoolklassen georganiseerd in de Maashorst. Zo worden kinderen betrokken bij de veranderingen in het gebied. Ze leren erover  in de klas en bezoeken vervolgens het gebied.

De veldlessen worden georganiseerd in samenwerking met Natuurcentrum De Maashorst en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant. 

Het Verslag veldlessen Maashorst 2016 lees je hier.