U bent hier

Vers van de pers: Wandelkaart RivierPark Maasvallei

9-03-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Donderdag 3 maart is in Kasteelhoeve Hartelstein te Itteren de eerste Nederlandse wandelkaart van RivierPark Maasvallei gepresenteerd aan wethouder Gerdo van Grootheest van Maastricht en schepen Christel Gorissen van Lanaken (België). ARK Natuurontwikkeling, Staatsbosbeheer en Regionaal Landschap Kempen en Maasland  (RLKM) hebben de kaart ontwikkeld, met inbreng van de recreatiewerkgroep van de dorpsraden van Itteren en Borgharen. 

Kaart Maasvallei Borgharen
Kaart Maasvallei Borgharen

Eén zijde bevat een fraaie struinkaart van Borgharen, van de hand van ARK-tekenaar Jeroen Helmer. De andere zijde bevat een topografische kaart van de Maasvallei tussen Elsloo en Maastricht. Hierop staan tevens drie wandelingen uitgestippeld. Verder biedt de wandelkaart allerlei toeristische informatie en geeft de kaart een beschrijving van nieuwe riviernatuur en oude streekcultuur.

De wandelkaart is onderdeel van een kaartenreeks van RLKM, die tot nu toe alleen de Vlaamse oever van de Maas bestreek. Na de opening van het nieuwe natuurgebied in Borgharen in juni 2015 kon deze kaart natuurlijk niet lang uitblijven. De kaart nodigt uit om ter plaatse te ontdekken hoe na afgraving van de Maasoever ten behoeve van grindwinning en rivierverruiming razendsnel aantrekkelijke en vrij toegankelijke struin-natuur is ontstaan. 

De afgraving van de Maasoever bij Borgharen maakt deel uit van het Grensmaasproject, het grootste rivierproject van Nederland. Consortium Grensmaas voert dit project uit in opdracht van Rijkswaterstaat/Maaswerken. Het levert uiteindelijk 1250 hecate riviernatuur op, langs 40 kilomter Maasoever. 

Grensmaas Borgharen
Grensmaas Borgharen

Op de Vlaamse oever vinden vergelijkbare ontwikkelingen plaats, waardoor uiteindelijk 2500 hectare grensoverschrijdende, dynamische riviernatuur ontstaat, met unieke grindmilieus.

De wandelkaart is voor 3 euro te koop bij onder andere VVV Zuid-Limburg, Kasteelhoeve Hartelstein, de Brigidahoeve in Itteren of te bestellen via hettie.meertens@ark.eu

Dwaalfilm.eu: De Maas bij Borgharen mag weer vrij geulen en grindbanken vormen.

Zelf dwalen lange door de Maasvallei vanuit je luie stoel? Bezoek dan de Dwaalfilm.