U bent hier

Veldlessen Zandmotor van start

22-03-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Donderdag 17 maart deden scholieren van basisschool Prins Willem-Alexander  uit 's-Gravenzande mee aan de allereerste veldlessen van het jaar op de Zandmotor. Voor de tijd van het jaar was het aangenaam weer met zon en een aanwakkerende wind tot kracht 5 beaufort. 

Op de Zandmotor heersen de elementen. Hoewel de wind uit het noorden kwam, verraadden de jonge duintjes dat er de afgelopen tijd voornamelijk een oostelijke wind heeft gewaaid. Het losse zand lag in de luwte van het helmgras alsof het bewust een schuilplaats heeft opgezocht. De wind is een belangrijke speler in de verplaatsing van zand op de zandmotor. Die kracht is voelbaar, bij storm kun je er zelfs tegen in leunen. Bij minder wind kun je het opvangen met een vuilniszak. Het heeft genoeg kracht om hem te doen opstijgen aan een touw.

Het water in de baai op de Zandmotor was nog vrij koud. Daardoor werden er waarschijnlijk nog geen garnalen gevangen, maar een jong platvisje wel. Zo klein, gecamoufleerd en deels doorzichtig was het diertje nauwelijks te zien voor de scholieren. De zeedruifjes gaan hierin nog iets verder; deze ribkwallen bestaan voor meer dan 96 procent uit water, waardoor ze nauwelijks te zien zijn in het water.

Zeedruif
Zeedruif gevangen tijdens veldles Zandmotor

Deze veldles was de eerste uit een reeks van 40 veldlessen. De veldlessen worden mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van provincie Zuid-Holland.