U bent hier

Taurossen in de Maashorst

23-12-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Wisenten en exmoors liepen al op de Maashorst, maar sinds 23 december stappen er ook tien taurossen op de Maashorst. Tot 23 december hebben de dieren in de vangweide aan de Heideweg doorgebracht. Hier zijn ze een tijd in quarantaine geweest om te zorgen dat ze geen parasieten meer bij zich hadden. In die tijd zijn ook alle palen en draden rond het gebied vervangen door nieuwe.

De taurossen lopen vanaf vandaag in het gebied Brobbelbies Noord. Sinds enkele jaren lopen er ook al taurossen in Herperduin. Ze zijn te herkennen aan hun korte vacht, zwarte of roodbruine kleur, grote hoorns en licht meelsnuit rondom de snuit. De taurossen eten allerlei grassen en heide en snoeien graag jonge bomen en struiken. Dit is goed voor de Maashorst omdat het zonder dit snoeiwerk helemaal dicht zou groeien met bos. Samen met de andere grote grazers zorgen de taurossen er voor dat het gebied half open blijft en dat er ruimte blijft voor bloemen om te bloeien tussen het gras. Die bloemen trekken insecten, die op hun beurt weer voor voedsel voor vogels en kleine zoogdieren vormen. Zo volgt in het kielzog van de grazers een explosie van leven.

Begrazingsgebied Brobbelbies
Begrazingsgebied Brobbelbies

Begin januari verhuizen ook de exmoorpony’s van de Schaikse Heide naar dit gebied, zodat de rasters van de Schaikse Heide kunnen worden vervangen. Bovendien komt er dan nog een tiental taurossen bij.

Taurossen en exmoorpony’s zijn wilde dieren. Houd daarom ongeveer 50 meter afstand als je een dier tegen komt en houd het gedrag van de dieren in de gaten.