U bent hier

Steurmeisje gevonden

24-02-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Het ‘steurmeisje’ is gevonden. Ze was vijf jaar toen de beroemde foto werd gemaakt met daarop de laatste steur die in de Nieuwe Merwede in Hardinxveld-Giessendam werd gevangen. Eén van de allerlaatste steuren in Nederland. Dat was in de jaren vijftig, maar de nu zeventigjarige Janny Slingerland-Klop uit Werkendam herinnert het zich nog. “Ja, het was voor mij ook heel speciaal, ik had nog nooit zo’n grote vis gezien.”

Janny Slingerland-Klop bij de Nieuwe Merwede. Vlakbij werd de foto in 1952 gemaakt.
Janny Slingerland-Klop bij de Nieuwe Merwede. Vlakbij werd de foto in 1952 gemaakt.

Als lievelingetje van haar opa, de man met de zwarte pet die naast haar op de foto staat, mocht ze de 2,60 meter lange vis bekijken. Met een gewicht van ongeveer 100 kilo was het niet alleen één van de laatste steuren in Nederland, maar ook een enorme vis. Een bijzonder exemplaar dat vol trots door de vissers werd getoond aan de mensen in de buurt. Dat gebeurde vlakbij het huis waar Janny Slingerland-Klop woonde en zo kwam ze op de foto terecht die op 26 juni 1952 is gemaakt.

Laatste steur te Hardinxveld in de Nieuwe Merwede
Laatste steur te Hardinxveld in de Nieuwe Merwede. Foto: P. Verhagen

Met de hulp van verschillende mensen uit Hardinxveld en omgeving is het 'steurmeisje' gevonden. Via een tip van een zoon van het voormalige buurmeisje van Janny’s opa en met medewerking van haar nicht, is ze uiteindelijk getraceerd. Janny zelf is heel trots op de foto. Ze heeft een kopie van de foto al haar hele leven in huis. Tot op de dag van vandaag heeft ze iets met steuren. “Steuren zijn toch altijd blijven aantrekken, ik ga er altijd naar kijken in het tuincentrum.”

De rest van de foto's van de steurvangst in 1952.
De rest van de foto's van de steurvangst in 1952.

Terugkeer van de steur

De historische foto staat symbool voor het uitsterven van de steur in Nederland. Ooit was de Rijn een van de belangrijkste leefgebieden van de Europese Atlantische steur (Acipenser sturio). De vis had zijn geboortegrond 800 kilometer stroomopwaarts in Duitsland, zakte in zijn jeugd de Rijn af om in de brakke delta en vervolgens de Noordzee op te groeien en later terug te keren naar de rivier om zich voort te planten. Vervuiling en overbevissing zorgden ervoor dat de steur hier rond het midden van de vorige eeuw verdween. De waterkwaliteit op de rivier is inmiddels verbeterd en de opening van de Haringvlietsluizen in 2018 maakt migratie mogelijk. ARK Natuurontwikkeling werkt samen met WNF en Sportvisserij Nederland in een coalitie van 6 organisaties van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij, aan een duurzame, zelfredzame steurenpopulatie in de delta en de Rijn. Als eerste aanzet voor de terugkeer van de steur, zijn de afgelopen twee jaar honderd gezenderde steuren uitgezet in de Rijn.

Zelf steuren zien?

In Diergaarde Blijdorp bevindt zich in het Oceanium een aantal Europese steuren. Een unieke manier om dit indrukwekkende zeldzame dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken.

Steuren in Diergaarde Blijdorp