U bent hier

Start expeditie Haringvliet met Waterbus

21-06-2016|DOORARK Rewilding Nederland

In het bijzijn van gedeputeerden Han Weber en Rik Janssen van de Provincie Zuid-Holland maakte de Waterbus dinsdag 21 juni een eerste vaartocht over het Haringvliet. Vanaf woensdag 29 juni gaat de dienstregeling in en vaart de Waterbus de komende zomermaanden vanuit Rotterdam en Dordrecht naar het Haringvliet. Daarmee wordt de monding van de Rijn en de Maas met haar unieke natuur en gezellige vissersdorpjes bereikbaar voor een breed publiek. Recreatie- en toerismeondernemers in en om het Haringvliet kunnen een nieuwe en extra stroom bezoekers welkom heten.

Droomfondsproject Haringvliet

De vaarverbinding naar en over het Haringvliet maakt onderdeel uit van het Droomfondsproject Haringvliet en komt mede tot stand door de financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland. Het Haringvliet is een bijzonder natuurgebied op steenworp afstand van steden als Rotterdam en Dordrecht. Een delta die door miljoenen trekvogels wordt gebruikt als belangrijke tussenstop voor de lange tocht van de noordelijke toendra’s naar Zuid-Europa en Afrika én omgekeerd. Waar het zomers wemelt van de grote sternen en de lepelaars, maar ook de majestueuze vis- en zeearend regelmatig overvliegen. In 2018 gaan de sluizen van de Haringvlietdam op een kier en kunnen vissen, zoals de zalm en steur weer tussen zee en rivier trekken. Zes natuurorganisaties grijpen dit moment aan om met steun uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij het Haringvliet ecologisch én economisch een impuls te geven.

Dwergsterns. Foto: Ruud Poelstra
Dwergsterns. Foto: Ruud Poelstra

Lokale economie versterken

Met gerichte maatregelen voor natuurherstel en toerismeontwikkeling sorteren de zes natuurorganisaties voor op de opening van de Haringvlietsluizen. Het Haringvliet wordt weer het belangrijke internationale knooppunt voor trekvogels en -vissen. En we zorgen ervoor dat mensen de unieke natuur die ontstaat kunnen beleven. De vaarverbinding naar en over het Haringvliet is daar een voorbeeld van. Bas Roels, adviseur Zoetwater bij het Wereld Natuur Fonds en projectleider van de vaarverbinding Haringvliet: “Met het Droomfondsproject Haringvliet willen we niet alleen investeren in natuur en landschap, maar ook bijdragen aan de leefbaarheid en lokale economie op de Zuid-Hollandse eilanden. De vaarverbinding vanuit Rotterdam en Dordrecht en de nieuwe stroom recreanten die dat teweeg brengt, kan de lokale horeca en toerismesector versterken. We roepen ondernemers op daarop in te springen.”

Waterbus. Foto: Eva Capello
Waterbus. Foto: Eva Capello

Waterbus

De Waterbus doet verschillende bestemmingen aan op het Haringvliet: Hellevoetsluis, Stellendam, Middelharnis, Willemstad en het natuureiland Tiengemeten. Ook wordt er vanuit Rotterdam een tussenstop gemaakt in Nieuw-Beijerland. Voor iedere bestemming zijn (natuur-)excursies ontwikkeld en kun je op stap met een boswachter. Op www.waterbus.nl/haringvliet staan de mogelijkheden. Gerbrand Schutten, directeur van Aquabus BV. waar de Waterbus onderdeel van uitmaakt, is blij met de nieuwe bestemming van de Waterbus: “Het Haringvliet ligt op steenworp afstand van Rotterdam en Dordrecht. De reis via het water is niet alleen een leuke beleving, maar tegelijkertijd ontlasten we daarmee ook het lokale wegennet.” Komende zomermaanden vaart de Waterbus als proef naar het Haringvliet en worden alle mogelijkheden verkend.