U bent hier

Rotterdam: wildernis onder water op Wildlife Film Festival

18-10-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Komende winter brengt NPO 2 de zesdelige natuurserie ‘Wildernis onder water’ in de huiskamer. Havenstad Rotterdam komt veel in beeld. Speciaal voor het Wildlife Film Festival Rotterdam in bioscoop Cinerama is een 45 minuten durende preview van de natuurserie samengesteld: ‘Rotterdam: Wildernis onder water’. Jenny Brinksma Nieuwenhuis, binnen de EO verantwoordelijk voor alle aankoop natuurprogramma’s waaronder de prachtige BBC-series, geeft een korte inleiding. Filmmaakster Leontine van de Stadt beantwoordt na afloop vragen. ‘Rotterdam: Wildernis onder water’ draait op zaterdag 29 oktober aanstaande om 20.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.wffr.nl en aan de kassa van Cinerama.

Trailer Wildernis onder Water

Vanwege de bijzondere ligging van Rotterdam - aan de rivier en vlakbij zee - is de ecologische rijkdom hier onverwacht groot. De Rotterdamse haven is bijvoorbeeld een vogelgebied van nationale betekenis. Juist rond en in het water is de natuurlijke rijkdom groot. ‘Rotterdam: Wildernis onder water’ neemt ons mee naar die onbekende en fascinerende wildernis in Rotterdam: de wildernis onder water. De camera volgt bijvoorbeeld de glasaal die vanuit de Sargasso-zee in Midden-Amerika naar Nederland zwemt om - via de Nieuwe Waterweg - de poldersloten te bereiken van Midden-Delfland, ten noorden van Rotterdam.

Getijdennatuur terug in de stad

Juist voor Rotterdam geldt: als je de natuur een klein beetje meer ruimte geeft, levert dat direct veel spectaculaire plant- en diersoorten op. Zowel op het Rotterdamse platteland als aan de oevers van de Nieuwe Maas en het Scheur werken overheden en natuurbeschermers samen aan nieuwe natuur. Met 'Rivier als Getijdenpark' wordt gewerkt aan terugkeer van getijdennatuur in Rotterdam. Langs meerdere Maasoevers komen getijdenparken, waar het getij voor de Rotterdammer weer zichtbaar en beleefbaar wordt. Rechte, stenen oevers maken plaats geleidelijk aflopende, natuurlijke oevers waar zich planten, vissen en vogels thuis voelen. Recreatieroutes maken dat mensen welkom zijn om hier te vertoeven.

Eiland van Brienenoord. Foto Gert de Graaf
Eiland van Brienenoord. Foto Gert de Graaf

In ‘Rotterdam: Wildernis onder water’ komt bewoner Tieme Haddeman aan het woord. Hij heeft de natuur in de haven zelf al een handje geholpen. Hij bouwde met eigen handen een eilandje in de haven voor zijn appartement. Nu zijn daar zowel boven als onder water dieren die hun eitjes leggen, zoals brasems, baarzen, meerkoeten en futen.

Bijna onzichtbare wezentjes

Ook aan stadsrand van Rotterdam krijgen natuur en recreatie meer ruimte. De gemeente legt een netwerk van fiets- en wandelpaden aan in de polders. Langs poldersloten komen natuurvriendelijke oevers, de sloten worden schoner en het waterpeil natuurlijker. Verdwenen weidevogels en polderbloemen zullen terugkeren. Poldersloten worden weer ouderwets rijk aan waterplanten en -dieren. In de Ackerdijkse Plassen, ten noorden van vliegveld Zestienhoven, is het water nu al zo helder, dat je zelfs microscopisch kleine diertjes kunt zien zwemmen. De makers van ‘Rotterdam; wildernis onder water’ duiken onder in de plas en zien hoe microfotograaf Wim van Egmond de mooiste foto’s maakt van deze bijna onzichtbare wezentjes.

Wildernis onder water & Wildlife Film Festival

De compilatie ‘Rotterdam: ‘Wildernis onder water’ is een preview van de gelijknamige tv-serie die eind 2016 door de EO wordt uitgezonden. In de serie gaan de makers naar de mooiste natuurgebieden van Nederland en nemen daar een kijkje onder water. ‘Wildernis onder water’ is een productie van Kunst & Wunderkammer voor de EO Televisie, in samenwerking met onder meer Hoogheemraadschappen van Delfland en Schieland, gemeente Rotterdam, gemeente Midden-Delfland, Natuurmonumenten en ARK Natuurontwikkeling.

Voor de mooiste natuurdocumentaires ga je dit najaar weer naar Rotterdam. Daar wordt van 27 tot en met 30 oktober de tweede editie van het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) gehouden. Dit vierdaagse evenement is het grootste wildlife festival van Nederland met een sterke competitie van de beste natuurdocumentaires en -films. Meer informatie over het festival: www.wffr.nl.