U bent hier

Natuurexpedities in Het Groene Woud

28-09-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Met de komst van het edelhert in het vizier, zijn deze week natuurexpedities in Het Groene Woud van gestart gegaan. Ruim 130 kinderen uit groep 6/7 en 8 maken aan de hand van leuke en uitdagende opdrachten kennis met de natuur van de Scheeken. Ze kunnen onder andere waterbeestjes vangen, vogels bekijken, sporen zoeken en wie weet in de nabije toekomst de edelherten op afstand zien.

Naast bewoners en recreanten, is het van belang om ook kinderen bij de bijzondere natuur van Het Groene Woud te betrekken. Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling samen met Brabants Landschap een scholenprogramma ontwikkeld gericht op het edelhertengebied. Deze natuurexpedities bestaan uit een powerpointpresentatie op school en een veldles in het terrein zelf. SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) helpt bij het opleiden van een aantal veldlesbegeleiders. Vrijwilligers van IVN Best, Jeugdnatuurwacht Liempde, en Natuurwerkgroep Liempde hebben zich hiervoor aangemeld.

Veldlessen in Het Groene Woud
Veldlessen in Het Groene Woud

Kinderen als bruggenbouwers

De eerste veldles is zeer positief verlopen. Elma Duijndam van Ark Natuurontwikkeling: “Er zijn talloze kikkertjes gevangen, het hield maar niet op. We hebben lekker gestruind en heel wat kinderen hadden modderige voeten. Mooi dat ze ook oog hadden voor de schoonheid van spinnenwebben met dauw. Een groepje heeft een mooie natuurbrug gebouwd. Dat houdt ze wel bezig, die natuurbrug. Ze stellen er vaak vragen over, zoals: vallen de dieren er niet af, steken ze niet er vlak naast over, hoe weten ze dat die brug er is? En ook een mooie vraag: vinden ze het lawaai van de weg niet vervelend?” Nog veel dus om over na te praten in de klas.