U bent hier

Meer Schotse hooglanders naar natuurgebied Koedood

8-01-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Op 22 januari komen vier nieuwe Schotse hooglanders naar het natuurgebied langs het riviertje de Koedood in Rhoon. Samen met de al aanwezige hooglanders zorgen ze voor een gevarieerde begroeiing in het vrij toegankelijke natuurgebied.

Het natuurgebied langs de Koedood, dat deel uitmaakt van Klimaatbuffer IJsselmonde en de Blauwe verbinding, wordt sinds enkele jaren begraasd door een kudde Schotse hooglanders. Dit leverde al bijzondere soorten op waaronder orchideeën en zeldzame vlinders. Schotse hooglanders zijn rustige en publieksvriendelijke runderen die het hele jaar buiten in de natuur kunnen leven.

De kleine kudde van drie volwassen dieren en twee kalfjes krijgt versterking omdat het gebied anders te dicht begroeid raakt. Op 22 januari komen er daarom vier hooglanders van het Eiland van Brienenoord naar de koedood. Deze dieren zullen feestelijk worden verwelkomd.

De afgelopen jaren groeide de kudde Schotse hooglanders langs de Koedood niet. Het bleek dat de stier onvruchtbaar was en dus niet voor nageslacht kon zorgen. Deze stier is vorig jaar vervangen door een nieuwe stier, met als resultaat twee kalfjes bij twee koeien. Deze kudde krijgt nu dus versterking.

Op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam hebben de runderen rond deze tijd meestal te weinig te eten. Deze hooglanders overwinteren dan ook op een andere plek met meer voedsel. En daar is de Koedood dus een geschikte plek voor, na drie maanden zullen de runderen teruggaan naar het Eiland van Brienenoord.

Welkomstfeestje

Op 22 januari zullen de Schotse hooglanders rond 15.00 uur bij de Koedood aankomen en door een schoolklas worden losgelaten. Omwonenden zijn van harte welkom om de komst van de hooglanders te komen vieren met een Schots hapje en drankje tussen de twee veeroosters nabij Poelweg 1, 3161 ET Rhoon.

Aanmelden voor het welkomstfeestje kan bij Paul Grootenboer: paul.grootenboer@ark.eu.

De hooglanders langs de Koedood en op het eiland van Brienenoord worden beheerd door FREE Nature.