U bent hier

Meer dan alleen natuur in het kempen~Broek

1-03-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Ruim vijf jaar werkt ARK Natuurontwikkeling in het Kempen~Broek aan gebiedsontwikkeling. Zichtbaar zijn resultaten van ontwikkeling van natuur met grote grazers. Maar ARK doet meer. ARK ondersteunt meer dan 20 voorstellen met aandacht voor landschap en cultuurhistorie.

Bruggen bouwen

Talloze beken kenmerken het Kempen~Broek. Om op meer plekken te kunnen wandelen we de bouw van het Linjer Brökske financieel ondersteund. Op dit moment wordt de verbinding tussen deze brug en en de Tungeler Wallen verbeterd door een kavelruil. Voor een boombrug over de Abeek stelde ARK grond beschikbaar.

Werk met werk maken

Bij inrichting van natuur komt soms grond vrij. Met zulke grond is vogelspotplek “De Kiek” op de Loozerheide gemaakt. De natuur biedt weer volop voedsel voor ooievaars. Samen met bewoners van Stramproy hebben we al drie ooievaarsnest geplaatst en er volgen er nog drie.

Oude namen en jonge kinderen

Kennis van Heemkundekring Stramproy is benut voor behoud van oude veldnamen. De Heemkundekring gaf ARK de lokale namen die nu op 20 poorten van natuurgebieden staan. Voor de jeugd organiseren we veldlessen voor basisscholieren. Samen met basisscholen in Stramproy en Altweerterheide en met gemeente Weert zijn een groen schoolplein  en verschillende natuurroutes voor kinderen aangelegd.

Schutterijen op bezoek

Het Oud Limburgs Schuttersfeest vond in 2013 in Stramproy en in 2015 in Maasiel plaats. Ook werd er twee maal een Bondsschuttersfeest georganiseerd. Hiervoor stelde ARK gratis grond ter beschikking. Agrariërs konden zo op andere percelen gewoon boeren. Tijdens de Landdag in Altweerterheide stellen we grond ter beschikking om auto’s te parkeren.

En we deden  nog meer, een overzicht:

 • Tientallen inwoners hebben bomen en struiken gekregen. Samen met IKL werkte ARK zo aan een  mooier cultuurlandschap of erf.
 • Heemkundekring Stramproy is ondersteund voor hun publicatie Moerasverhalen.
 • Dorpsraad Stramproy hebben we geholpen met de aanplant van een Koningslinde.
 • Buurtvereniging De Hei in Stramproy werd door ARK geholpen met het maken van het bordspel Heierroth.
 • Een bijdrage werd gegeven aan de parochie Altweerterheide en stichting Heyerkapel in Stramproy voor behoud van erfgoed.

Wegkruis Kempen~Broek
Wegkruis Kempen~Broek
 • Ondersteund door de gemeente Weert en Waterschap Peel en maasvallei maakt ARK samen met dorpsraad Altweerterheide drie ommetjes vanuit het dorp.
 • Samen met de gemeente Weert werken we aan de uitvoering van cultuurhistorische projecten: Bocholtergraven, kazemat Weert en elementen in de Stramprooier Heide.
 • ARK heeft bijgedragen aan een cursus heggen vlechten waarmee een project in gang is gezet om het cultuurlandschap te verfraaien.
 • ARK werkt samen met sociale werkvoorzieningen zodat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding en werk in de natuur wordt geboden.
 • ARK helpt lokale ondernemers met natuurcompensatie.
 • ARK geeft ruimte aan fietstochten, wedstrijden en wandelingen die door lokale organisaties worden georganiseerd.
 • ARK organiseerde de afgelopen jaren talloze excursies en lezingen die door vele duizenden mensen bezocht werden.