U bent hier

Landschapsopera: De Grensmaas vertelt

11-05-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Kom tussen 13 en 22 mei luisteren naar het landschap in “Het Maassediment”, een muzikaal-theatrale ontdekkingsreis die begint in hartje Maastricht en over het Julianakanaal tot bij de grindafgraving ten noorden van Itteren leidt. Hier wordt gewerkt aan het landschap van morgen: door de rivier meer ruimte te geven wordt niet alleen plaats gemaakt voor een groot nieuw natuurgebied, maar zijn ook de dorpen langs de Maas gevrijwaard van toekomstig overstromingsgevaar.

Met enorme graafmachines wordt het grind uit de rivierbeddingen gedolven en via gigantische industriële zeef- en wasinstallaties op vrachtschepen geladen. Rivieren krijgen een nieuwe loop en uit de bodem komen overblijfselen van vergane tijden aan het licht. Het landschap in beweging! En dat alles om over een paar jaar weer teruggegeven te worden aan de rivier en haar begeleiders: rietgorzen, grazende runderen en libellen. 

Grensmaas Borgharen
Grensmaas Borgharen

Vanaf het moment van inscheping aan de Maasboulevard te Maastricht begint er een klinkende en theatrale ontdekkingsreis door de tijd. Na een boottocht van ongeveer een half uur maken we een wandeling over het grindwinnigsterrein tussen Voulwames en Itteren. Tijdens de wandeling krijgt het landschap letterlijk en figuurlijk een stem. We horen de bronnen van de Maas, zien een pas-de-deux voor twee graafmachines en zijn getuige van een gesprek tussen grindinstallatie, blaaskwartet en sopraan. En niet te vergeten: we horen 10 meter onder het steen een strijkkwartet met rietvogels improviseren. Na een wandeling van in totaal ongeveer anderhalf uur komen we op Hoeve Hartelstein waar een consumptie klaarstaat, want de dichter Willem Kloos wist het al: “Natuur is mooi, maar je moet er iets bij te drinken hebben”.

Kaartverkoop en meer informatie op de website van Stichting Ragen

Weten wat ARK de afgelopen 25 jaar deed langs de Grensmaas? Lees dan dit blog. Of bezoek de pagina's over RivierPark Maasvallei.