U bent hier

Laatste veldles Groene Poort

14-11-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Op maandagmiddag 7 november werd de laatste buitenles van dit jaar uitgevoerd in de Groene Poort aan de oever van het Scheur op de Landtong Rozenburg. Het was een leuke, maar helaas, laatste les van dit jaar. Maar het wordt nu toch echt te koud.

De deelnemers aan deze laatste les waren de kinderen van groep 7/8 van basisschool Pluspunt uit Rotterdam. Via Port Rangers waren zij uitgenodigd om deel te nemen aan dit programma. De week ervoor hadden zij een gastles in de klas gehad over de bijzondere natuur in de delta en de aanleg van de Groene Poort, die onderdeel uitmaakt van getijdenparken Rotterdam. Dankzij Port Rangers kon de klas met een bus worden opgehaald van school en weer op tijd worden teruggebracht. Een avontuurlijk klassenuitje!

In het gebied van de veldles kan met laag water overal worden gestruind en dat werd volop gedaan. Er werd gespeurd naar vogels, naar kleine insecten (leuke vondst: niet alleen de duizendpoot, maar ook de miljoenpoot), naar heerlijke geurtjes uit bloemen, planten en wilde appel.

Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek
Veldles Groene Poort, foto: Wiebe Pannekoek

Een gehandicapte jongen hoefde niet in zijn rolstoel te blijven zitten om te zien wat zijn klasgenoten deden. Hij werd in de leskar gezet en daarmee over het strand gereden. De veldlesbegeleider nam hem ook nog op de rug en droeg hem een heel stuk door manshoog riet. Voor iedereen was het dus een topbelevenis.

Bijna aan het eind van de les bleek dat de kinderen geen last hadden van koudwatervrees. Met opgerolde broekspijpen en blote voeten gingen ze het water in op zoek naar garnalen. Die werden dankzij de open verbinding met zee dan ook veel gevangen.

Inclusief de kinderen van deze laatste veldles hebben er dit jaar 383 kinderen kennis gemaakt met de bijzondere natuur in de Rotterdamse haven. In hun kielzog namen ze 74 volwassen begeleiders mee en ongetwijfeld heel wat verhalen voor aan de eettafel.  Hoe meer mensen over deze avontuurlijke en boeiende getijdennatuur van de Rotterdamse haven te weten komen, hoe beter!

Vrijwilliger Wiebe Pannekoek van IVN afdeling Voorne-Putten & Rozenburg was er op 7 november ook bij een heeft de bijgevoegde foto's gemaakt.