U bent hier

Koffietijd op bezoek in het Geuldal

9-05-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Koffietijd was kortgeleden op bezoek in het Geuldal. ARKer Hettie Meertens ging er op pad met presentatrice Pernille La Lau om te vertellen over ons werk in het Belgische deel van het Geuldal. In 2014 ontving ARK tijdens het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij een bedrag van maar liefst 1.870.000 euro voor het project Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur.

Koffietijd op bezoek in het Geuldal
Koffietijd op bezoek in het Geuldal

Geuldal

Sinds 2014 werkt ARK aan het project Geuldal, catwalk voor Europese topnatuur. De rivier de Geul in Limburg vormt een natuurlijke verbinding tussen de Duitse Eifel en de Belgische Ardennen enerzijds en de Nederlands-Belgische Grensmaas anderzijds. De rivier heeft een grote aantrekkingskracht. Dat was een paar duizend jaar geleden al zo, en dat is nu nog steeds. Het Geuldal behoort tot een van de oudste cultuurlandschappen van ons land. Mensen beschikken hier over water, waterkracht, kalkgesteente, vuursteen, bosrijke hellingen en vruchtbare bodems. Niet alleen de oude watermolens, kastelen en mijngangen wijzen op de rijke historie, ook het afwisselende landschap getuigt hiervan. Het kleinschalige landschap van het Geuldal staat nu al bekend als één van de fraaiste landschappen in Nederland. Binnen enkele jaren kan het uitgroeien tot onze poort naar Europese topnatuur.

Landschapsverandering

Het Nederlandse Geuldal is goed beschermd, maar een deel van het bovenstroomse Belgische deel dreigt verloren te gaan. Als we nu niet ingrijpen verliest Nederland daarmee de verbinding met belangrijke natuurgebieden in België en Duitsland. Kleine Waalse boeren stoppen met hun werk langs de Geul en zetten hun land te koop. Hoewel de agrariërs de voorkeur geven aan verkoop aan natuurorganisaties, hebben de organisaties in Wallonië te weinig kapitaal om de grond te kopen. De grond wordt dan noodgedwongen verkocht aan moderne landbouwbedrijven. Zodra dat gebeurt wordt er een gat geslagen in de cruciale verbinding van de Nederlandse natuur met de rijke natuur over de grens in Ardennen en Eifel. ARK Natuurontwikkeling zet zich in om deze belangrijke verbinding te behouden. 

De uitzending is terug te kijken via de website van Koffietijd.

Wil je zelf zien wat we in het Geuldal doen, bezoek dan onze gebieden langs de Geul in Limburg en Wallonië. 

Initiatieven als Geuldal, Catwalk voor Europese Topnatuur ondersteunen? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!