U bent hier

Klein zomerhoogwater

1-06-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Een kleine hoogwatergolf stroomt op dit moment door het stroomgebied van de Rijn. De komende dagen stijgt de waterstand op de Rijn. Tot zaterdag 3 juni zal het rivierwater stijgen tot circa 12,75 meter bij Lobith . Dit is nog lang geen serieus hoogwater, maar heeft wel tot gevolg dat onbekade delen van de uiterwaarden gaan overstromen. Het is het tweede zomerhoogwater deze eeuw.

De afgelopen dagen was het slechte weer niet te missen. Zowel in Nederland, maar ook in bovenstroomse gebieden lansg de Rijn kwam het met bakken uit de lucht. Vooral de regenval in deze bovenstroomse gebieden zorgt nu voor een klein hoogwater. Met de verwachte waterstand overstromen alleen uiterwaarden zonder zomerdijk. in de Gelderse Poort zijn dat bijvoorbeeld de Stadswaard, Erlecomse Waard, Bizonbaai, westkant Gendtse Waard en ook de lage delen langs de nieuwe Nijmeegse nevengeul, de Spiegelwaal.

Deze hoogwatergolf heeft grote invloed op de natuur in de uiterwaarden. Veel vogels zitten nu op eieren en die hebben dus een probleem. Voor die vogels niet leuk, maar een gezonde populatie kan zo'n tegenslag goed hebben. Insecten van het droge worden verjaagd en vluchten voor hun leven, net als bijvoorbeeld muizen en mollen. Zij gebruiken stengels van planten als laatste reddingsboei. Vele zullen het niet redden. Maar de een zijn dood is... 

Meeuwen, roofvogels en andere dieren profiteren vanuit de lucht of langs de hoogwaterlijn van de vluchtende dieren. Overstroomde uiterwaarden zijn in deze tijd van het jaar ook aantrekkelijk voor paaiende vissen.

Zomerhoogwater
Paaiende karpers tussen de meidoorns, foto: Koos Dansen

Wie het hoge water zelf wil zien kan vanaf de dijken de uiterwaarden overzien. Enkele uiterwaarden die (waarschijnlijk deels) zullen overstromen zijn de Erlecomse Waard, Nijmeegse Stadswaard, westelijk deel Gendtse Waard, Klompenwaard, Ewijkse Plaat en Klompenwaard. Het kan zijn dat uiterwaarden als gevolg van hoogwater tijdelijk afgesloten zijn. Respecteer de aanwijzingen van Staatsbosbeheer, zodat de dieren rustig het hoge water kunnen afwachten.

Achtergronden en actuele informatie over dit hoogwater en eerdere hoogwatersover op waterpeilen.nl.