U bent hier

Gezocht: natuurbegeleiders

9-02-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen bij de natuur te betrekken? ARK Natuurontwikkeling en de Natuurvereniging IJsselmonde zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die presentaties en buitenlessen willen begeleiden. In maart start een training voor deze toekomstige begeleiders.

Goed voor kinderen

In een tijd waarin kinderen vaak achter de computer zitten en weinig buiten spelen zijn deze natuurlessen extra belangrijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat natuurbeleving van groot belang is voor de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van kinderen.

Klimaatbuffer IJsselmonde
Veldles IJsselmonde

Met de voeten in de klei

Sinds 1993 organiseert ARK in haar voorbeeldterreinen, verspreid over het land, buitenlessen voor de bovenbouw van basisscholen. Meer dan 100.000 kinderen én 20.000 begeleidende volwassenen zijn hierbij inmiddels vertrouwd gemaakt met spontane natuur, die zich vlak-bij-huis ontwikkelt. Ze hebben met hun neus bovenop de nieuwe ontwikkelingen gestaan. Met de voeten ‘in de klei’. Door rond te struinen en spannende opdrachten uit te voeren, die zijn toegespitst op de locatie. Natuurbeleving met lijf en leden.

Kinderen krijgen (via voorbereidende lessen in de klas) ook inzicht in de betekenis van wilde natuur in Nederland: van oases van groen in een stedelijk en ‘vol’ land. Van de noodzaak van robuuste natuur voor een blijvende en groeiende diversiteit aan soorten. En ze krijgen inzicht hoe ontwikkeling van spontane natuur samengaat met duurzame rivierveiligheid, met een klimaatbestendig Nederland. Grote onderwerpen, die we voor de kinderen begrijpelijk en beleefbaar proberen te maken. Met deze aanpak neemt ARK inmiddels een unieke plek in, in het educatieve aanbod van Nederland

Natuurlessen voor schoolklassen

Sinds 2012 verzorgt ARK buitenlessen in het natuurgebiedje de Koedood op de rand van Barendrecht en Rhoon en in de Zuidpolder van Barendrecht. De lessen zijn bedoeld voor de bovenbouw van de basisscholen uit de omgeving. ARK wil deze veldlessen graag voortzetten in samenwerking met vrijwilligers. De NVIJ wil hierin graag een rol spelen en daarom zijn we op zoek naar een aantal enthousiastelingen.

Wat houdt de natuurles in?

Na een voorbereidende les in de klas over Klimaatbuffer IJsselmonde, gaan de kinderen, samen met de leerkracht en begeleidende ouders, een dagdeel het veld in. Leerlingen kiezen uit opdrachten als ‘Schotse hooglanders’, ‘waterdiertjes’, ‘geuren vangen’, 'sporen zoeken’ en nog veel meer.

Wat vragen we van je?

  • je struint graag met kinderen in de natuur en laat ze het liefst zelf de natuur beleven;
  • je kunt goed samenwerken;
  • je bent bereid om regelmatig doordeweeks (onder schooltijd) te helpen tussen april en november

Training

De cursus wordt gegeven door Paul Grootenboer van ARK Natuurontwikkeling. De cursus beslaat 4 vrijdagmiddagen in maart van 13.00 uur tot ca.16.00 uur.

Tijdens de training krijg je uitleg over de inhoud van het les-programma, je ervaart zelf de opdrachten en krijgt achtergrond-informatie. Ook ga je met een gids het gebied in om het te verkennen. Daarna loop je een aantal keren mee met een ervaren begeleider.

De twee theorielessen op vrijdagmiddag 4 maart en 18 maart worden gegeven bij Kinderboerderij de Molenwei, Brammerstraat in Rotterdam-Charlois.

Op vrijdagmiddag 11 maart gaan we na een korte theoretische inleiding met de leskarren aan de slag In Rhoon aan Poelweg 1. Op vrijdagmiddag 25 maart gaan we aan de slag met een kanotocht vanaf de Kleine Duiker in Barendrecht.

Kosten: €15,- voor leden. Niet leden betalen €25,-.

Meer weten? :  J. Schepers 0180-617320/06-10701391 mrjschepers@hotmail.com

Aanmelding: Christa Groshart: 0180-428262 secretariaat@natuurvereniging-ijsselmonde.nl