Faunatunnel Ooijpolder werkt goed
19-05-2016|DOOR
Uit onderzoek van Ecogroen blijkt dat de faunapassage bij de Ooijse Graaf in de Ooijpolder goed werkt. Met negen soorten scoorde deze tunnel zelfs het hoogste aantal soorten in faunapassages die in 2015 onderzocht werden.
In 2008 werd, op initiatief van ARK, Wereld Natuur Fonds, Via Natura en provincie Gelderland, een faunapassage aangelegd in de provinciale weg langs de Ooijse Graaf bij Leuth. De tunnel werd aangelegd nadat enkele bevers waren doodgereden door het langsrazende autoverkeer.
Bever bij faunatunnel Ooijpolder
Tijdens het onderzoek van Ecogroen in 2015 gebruikten onder andere bever, das, vos, bunzing, bruine rat, hermelijn en bosmuis de passage. Daarnaast zijn steen- of boommarter, wezel en kikker waargenomen als mogelijke gebruiker. In 2014 gebruikte ook de otter deze tunnel.
In de provincie Gelderland zijn meer dan 200 faunapassages. Om inzicht te krijgen in de werking van deze passages werden deze één of meerdere keren onderzocht. De passages zijn onderzocht op het voorkomen van verschillende soorten dieren en technische staat van onderhoud. In 2015 werden in totaal 42 faunapassages onderzocht.
In samenwerking met provincie Gelderland verrichten studenten van ARK Natuurontwikkeling onderzoek naar mogelijke knelpunten die mogelijk opgelost kunnen worden met behulp van faunapassages. In Gelderland en in Limburg werkt ARK met het project Otters in Rivierenland samen met provincies, terreineigenaren en waterschappen aan de realisatie van faunapassages. De loopplanken onder de Hubertusweg in de Ooijpolder bij Nijmegen zijn daar een goed voorbeeld van. Otters gebruikten deze passage volop.
Onderzoeksrapport Monitoren en technische inspectie faunapassages in provincie Gelderland, 2015.