U bent hier

Exmoor pony’s Maashorst in gevaar door voeren

20-05-2016|DOORARK Rewilding Nederland

In de Maashorst grazen Taurossen, Exmoor pony’s en wisenten. Het blijkt dat sommige bezoekers de Exmoor pony’s voeren. Dit kan rampzalig zijn voor de dieren. Dieren gaan hierdoor opdringerig gedrag vertonen wat tot gevolg kan hebben dat de pony’s naar de slacht moeten.

De taurossen, wisenten en Exmoor pony’s zijn voor veel bezoekers een belangrijke reden om de Maashorst te bezoeken. Sommige bezoekers komen in de verleiding om de dieren te aaien of te voeren. Hoewel dit onschuldig lijkt kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Paarden en runderen worden door aaien en voeren opdringerig en gaan ongewenst gedrag vertonen, ook naar nietsvermoedende recreanten. Bij wisenten kan dit eveneens gebeuren. Soms is het weggooien van schillen al genoeg om dieren naar mensen toe te lokken. De dieren leren op deze manier dat bij mensen voer te halen valt. Vervolgens kunnen ze bij mensen aan kleren of rugzakken gaan trekken of erger, in een poging om eten te bemachtigen. Dieren met zulk gedrag zijn niet meer geschikt voor vrij toegankelijke natuurgebieden. Deze dieren moeten uit het natuurgebied weggehaald moeten worden en kunnen nergens anders meer terecht. Nederland kent immers vooral opengestelde natuurgebieden. Weghalen betekent dan dus ook dat het dier in kwestie gedood of geslacht moeten worden. Niemand wil dat, maar in zo’n geval kan het helaas niet anders.

Exmoor eet meidoornbloesem, foto: Maurice van Doorn
Exmoor eet meidoornbloesem op de Maashorst, foto: Maurice van Doorn

In de Maashorst is genoeg gevarieerd voedsel aanwezig in de vorm van mals gras tot ruige boombast en sappige twijgen. De grazers kunnen voldoende voedingsstoffen vinden. Iets extra’s voeren of achterlaten is dan ook niet nodig.

Daarom een dringende oproep van ARK Natuurontwikkeling aan het publiek om niet te voeren. Voeren helpt de grazers niet, maar verpest het voor ze.