U bent hier

Excursies, de rivier als getijdenpark

6-03-2016|DOORTwan Teunissen

In het kader van het programma 'De rivier als getijdenpark' zijn er de komende maanden excursies langs de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg. In zogenaamde getijdenparken krijgt het water de ruimte, maar ook mens , plant en dier.

De Nieuwe Maas is een van de weinige rivieren in Europa die nog rechtstreeks in verbinding staat met de open zee. Dit is niet alleen van belang voor de grote zeeschepen die de havenbekkens van Rotterdam ongehinderd kunnen bereiken, maar ook voor trekvissen die de rivier op of af willen zwemmen; een open verbinding met zee is voor hen van levensbelang.

Eb en vloed spelen een grote rol langs de oevers van de rivier. Twee keer per dag is er in Rotterdam een indrukwekkend verschil –meer dan 1,5 meter–  tussen hoog en laag water. Iets dat bewoners en bezoekers nauwelijks merken, omdat de oevers in beton en basalt zijn verpakt of recht naar beneden aflopen en geen ruimte bieden aan de vorming van geleidelijk aflopende oevers met slikken en zand. Terwijl dat nu juist de plekken zijn waar allerlei soorten planten graag groeien en steltlopers en andere vogels voedsel kunnen vinden en waar mensen zouden kunnen genieten en in de stenige stad het ritme van het getij kunnen ervaren.

Met het programma ‘De rivier als getijdenpark’ wordt hier verandering in gebracht. Op verschillende plekken langs de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg worden zogenaamde ‘getijdenparken’ gerealiseerd. Dit zijn plekken waar ruimte wordt gemaakt voor natuurlijke processen zoals het afzetten van zand en ander sediment en waar glooiende oevers zowel voor mensen als planten en dieren toegankelijk worden.

De aanleg van deze getijdenparken zijn natuurlijk niet binnen een jaar gerealiseerd. Om nu al een beeld te krijgen van hoe zo’n getijdenpark er uit kan komen te zien, worden in 2016 een achttal excursies georganiseerd naar gebieden in de regio, waar getijdennatuur nog wel zichtbaar en beleefbaar is. Onder begeleiding van een ervaren gids kunt u genieten van onverwachtse landschappen en robuuste natuur, terwijl de stad op slechts een steenworp afstand ligt.

25 maart Kadetocht door Klein Profijt

28 maart Bij de jonkvrouw op de thee, Huys ten Donck

6 mei Banjeren door het Ruigeplaatbos

7 mei Avontuurlijke kindertocht in Polder de Esch

28 mei Een nat avontuur in de Groene Poort

2 juli Getijdendag op het Eiland van Brienenoord

20 augustus Natuuravonturen op het Eiland van Brienenoord

15 oktober Uitwaaien in het Stormpoldervloedbos

 

‘Rivier als getijdenpark’ is een samenwerkingsverband van 10 partners: het Wereld Natuurfonds, het Zuid-Hollands Landschap, het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat, EcoShape, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, het Hoogheemraadschap van Delfland, de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Ridderkerk en Rotterdam.