U bent hier

Eervolle vermelding voor Dawn of the Bison

19-10-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze Wildlife Photographer of the Year competitie. Hij ontving een eervolle vermelding voor zijn foto ‘Dawn of the Bison' in de zoogdier categorie. De foto toont een kudde wisenten in het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar Doest in 2010 een reportage maakte voor National Geographic Magazine over de herintroductie van deze grote grazer.

'Dawn of the Bison'. Foto: Jasper Doest
'Dawn of the Bison'. Foto: Jasper Doest

Nadat Doest eerder prijzen ontving met zijn werk van Japanse makaken, Indische kraanvogels en Spaanse ooievaars is hij verguld via deze prestatie Nederlandse natuur op de internationale kaart te kunnen zetten. "Nederland is een voortrekker in Europa op het gebied van 'Rewilding', waarbij er ruimte wordt gemaakt voor wilde natuur, wildernis en wilde dieren. Zo werd in 2007 ruimte gemaakt voor de herintroductie van de wisent, het grootste landzoogdier van Europa. Nu leven er 16 wisenten in het Kraansvlak en zijn er onlangs ook wisenten uitgezet in de Veluwe en de Maashorst. Dat is iets waar we trots op mogen zijn“, aldus Doest die als lid van de International League of Conservation Photographers zijn fotografie gebruikt om de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur onder de aandacht te brengen.

Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year is een van de meest prestigieuze fotocompetities ter wereld; het is een showcase van het beste wat de natuurfotografie heeft te bieden. De wedstrijd wordt georganiseerd door twee instituten die traditiegetrouw speciaal oog hebben voor de diversiteit van het leven op aarde: het Natural History Museum in Londen en het BBC Wildlife Magazine. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de titel. De winnende beelden worden vanaf 20 oktober tentoongesteld in het Natural History Museum in Londen. In een later stadium zullen de beelden ook in Nederland te zien zijn.

Zelf wisenten zien in de Nederlandse natuur

In Nederland leven wisenten nu in drie gebieden. In 2007 brachten ARK Natuurontwikkeling, Duinbehoud, Kritisch Bosbeheer en PWN wisenten terug in de Nederlandse natuur. Deze eerste kudde leeft in de duinen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Sind het voorjaar van 2016 leven er ook kuddes in het Brabantse natuurgebied de Maashorst en op de Veluwe. In deze gebieden zijn verschillende mogelijkheden om wisenten te zien.