U bent hier

Edelhert keert deze zomer terug in Brabant

3-06-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Al lange tijd zijn er plannen om het edelhert terug te laten keren in het Groene Woud in de provincie Noord-Brabant. Dit jaar is het zo ver. In de nazomer worden de dieren door het Brabants Landschap in samenwerking met ARK Natuurontwikkeling geplaatst.

Momenteel wordt afrastering aangebracht om het 300 hectare grote gebied in de Scheeken tussen Best en Liempde. In dit startgebied arriveren voor het begin van de bronsttijd in september, 12 tot 15 edelherten. In nauwe samenwerking met Streekorganisatie Het Groene Woud is ook begonnen met voorlichting. Zo zijn er informatiebijeenkomsten geweest in Helvoirt en Oirschot voor onder meer de aangesloten groepen van de Ecologische Kring Midden-Brabant en voor (recreatie)ondernemers. Op 23 juni is een informatieavond voor belangstellenden in De Schutskuil in Oirschot. Naast een uitleg over het project en de rol van het edelhert in de natuur, zal die avond ook spoorbeheerder ProRail de plannen voor de natuurbrug over het spoor toelichten.

Natuurbrug over het spoor

Om mogelijk te maken dat edelherten in meer delen van het Groene Woud hun rol als grote grazer kunnen vervullen, treffen overheden, natuurorganisaties en andere organisaties diverse voorbereidingen. Een van de belangrijkste is de aanleg van een ecoduct over de spoorlijn tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. Deze natuurbrug, die in 2017 door ProRail gebouwd wordt, zorgt dat groot en klein wild veilig kan oversteken. Deze nieuwe natuurbrug krijgt net als het bestaande ecoduct over de snelweg A2 een breedte van 50 meter.

Edelherten in het Weerterbos
Edelherten. Foto: Bob Luijks

Edelhertengebied

Het edelhertengebied in Het Groene Woud blijft vrij toegankelijk op wegen en paden. Brabants Landschap zorgt samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) voor de opleiding van gidsen die rondleidingen gaan geven in het gebied. Voor commerciële of georganiseerde activiteiten in het edelhertengebied moet een vergunning worden aangevraagd bij het Brabants Landschap. Het leefgebied is in de beginperiode niet toegankelijk voor honden. Dit om ervoor te zorgen dat de edelherten voldoende rust krijgen.

Informatieavond

Aanmelden voor de informatieavond op 23 juni in Oirschot kan via het Brabants Landschap. Meer informatie is te vinden op www.edelherteninhetgroenewoud.nl.