U bent hier

Dode dieren horen bij de natuur

21-07-2016|DOORARK Rewilding Nederland

In het project ‘Dood doet Leven’ trekken diverse natuurorganisaties samen op om dode dieren, klein én groot, weer een plek te geven in onze natuur. Met die terugkeer kan een einde komen aan het magere bestaan dat de kadaverfauna leidt.

In het Vakblad Natuur Bos Landschap stond in juni de stelling "Dode dieren horen in de natuur". Medewerkers van Natuurmonumenten, Geldersch Landschap en Kastelen, Stichting Land en Keuken en IVN reageerden op de stelling.

De afgelopen jaren zijn er voorbeeldprojecten gestart in het kader van Dood doet Leven en is onderzoek gedaan. Deze kennis en praktische handreikingen voor beheerders staan in een brochure. De brochure gaat in op de historische en huidige situatie, de ecologische waarde van grote dode dieren en beschrijft praktijksituaties om de aasetergemeenschap te herstellen uit Nederland, België en Duitsland. Daarbij komt ook opmerkelijk diergedrag van aaseters ter sprake.

De brochure beschrijft bovenal mogelijkheden voor natuur-, fauna- en wegbeheerders om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren aan het opnieuw leven inblazen van de aasetergemeenschap.

Een papieren versie van de brochure is te bestellen door een email te sturen naar info@ark.eu. Vermeld je adres en het aantal exemplaren dat je wil ontvangen.