U bent hier

Dierenarts op bezoek bij wisenten

17-03-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Zaterdag 12 maart is een volwassen wisentstier samen met twee jonge koeien vanuit Duitsland naar de Maashorst gebracht. Met de eerder ingebrachte wisenten uit Kraansvlak, is de startkudde compleet. De dieren worden tijdens hun gewenning aan de nieuwe omstandigheden volop gemonitord door het projectteam. De afgelopen dagen bleek dat de conditie van de Duitse stier terug liep terwijl de andere dieren wel goed grazen en er uitstekend uit zien. Reden om een dierenarts in te schakelen.

De afgelopen dagen is de stier goed in de gaten gehouden en is er geregeld overleg geweest met de betrokken dierenarts. De conditie van de wisentstier liep terug, hij at relatief weinig en hoestte af en toe, iets dat bij wisenten ongebruikelijk is.  Om deze redenen is op 18 maart besloten een dierenarts op bezoek te laten komen. De diagnose van de dierenarts was longontsteking. De dierenarts concludeerde dat het dier reeds iets onder de leden moet hebben gehad; stress door transport en een nieuw leefgebied kan er voor gezorgd hebben dat de wisent gevoeliger was en dat zo de longontsteking kon toeslaan.  De dierenarts heeft de wisent behandeld en we hopen dat het nu snel beter gaat met onze wisentstier.

Behandeling wisentstier Maashorst
Behandeling wisentstier Maashorst, foto: Maurice van Doorn

Update 20 maart: Op 20 maart is de wisentstier voor de tweede keer behandeld. Alles is goed gegaan en het ging duidelijk beter met zijn gezondheid, de koorts was gezakt. De stier stond weer rustig in de kudde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leo Linnartz.