U bent hier

BLOG: Zwijnengeluk!

28-04-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Natuurliefhebbers lopen wekelijks door het GrensPark Kempen~Broek bij Weert. In een serie weblogs vertellen ze wat ze allemaal tegenkomen en meemaken. In het Kempen~Broek zet ARK in opdracht van de Provincie Limburg nieuwe stappen om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water daarbinnen beter vast te houden. Het tweede blog is van Theo van der Heijden.

Zwijnengeluk!

Als vrijwillig toezichthouder op de runderen en paarden in GrensPark Kempen~Broek ben ik op een morgen op zoek naar een pas geboren kalf dat spoorloos is. Op afstand slaan de Taurossen in het gebied mij rustig gade. Het 100 hectare groot terrein is grotendeels begroeid met 50 centimeter hoog gras en hier en daar flink drassig.

Nadat ik het bijna het hele terrein zigzag heb doorkruist en niets vind, loop ik richting mijn fiets. Opeens schiet er iets uit het gras, het is een wild varken, dat op een droog stukje ligt te rusten met haar biggen. Haar jongen schieten tussen de pollen gras door terwijl ze zelf op zo’n 15 meter afstand loerend door het hoge gras naar mij blijft kijken. Snel schiet ik hier een paar foto’s van. Ik vraag me altijd al af, hoe fotografen een foto kunnen maken van een wild zwijn dat hun aankijkt, nu krijg ik die kans!

Wild Zwijn. Foto: Theo van der Heijden
Wild Zwijn. Foto: Theo van der Heijden

In het verleden lukte het mij alleen hun achterkant op de foto te zetten, als ze weg vluchtte voor mij. Dus dit keer heb ik dus meer geluk!

De zwijnen weer met rust gelaten, vervolg ik mijn weg door het terrein. Terwijl ik mijn fiets op zoek kruisen ook nog een paar halfwas jonge zwijnen mijn pad. Ze schieten weg door het hoge gras. Twee dagen later is het verstoten Tauros kalf alsnog gevonden en het drinkt meteen een fles melk leeg. Na zulke momenten kan mijn dag niet meer kapot en kijk ik uit naar de volgende dag in het Kempen~Broek!

Theo van der Heijden