U bent hier

BLOG: Zwarte ibis in het Kempen~Broek

16-06-2016|DOORARK Natuurontwikkeling

Natuurliefhebbers lopen wekelijks door het GrensPark Kempen~Broek bij Weert. In een serie weblogs vertellen ze wat ze allemaal tegenkomen en meemaken. In het Kempen~Broek zet ARK in opdracht van de Provincie Limburg nieuwe stappen om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water daarbinnen beter vast te houden. Dit keer een blog van Theo van der Heijden uit Altweerterheide.

Zwarte Ibis

Rustig fietsend door het Kempen~Broek valt me op wat een rijkdom aan vogels ik zie. De zilverreigers, de kieviten en wulpen, en zelfs de ooievaar is druk doende. Deze laatste langs de oever van de pas gegraven plas in de Raamweide aan de Pruiskensweg.

Met mijn camera zoom ik in, en maak wat foto's om deze thuis op mijn gemak te bekijken. Het is nog vroeg in de morgen, en bij De Graus aangekomen, zie ik een reebok staan drinken uit de plas. Zo gauw hij mij ziet, gaat hij er met grote sprongen vandoor en verdwijnt in het Wijfelterbroek.

Na nog een paar uurtjes genoten te hebben van de natuur, rij ik naar huis, waar ik achter mijn PC de foto's bekijk. Een foto van een groep wulpen trekt mijn aandacht, omdat er een zwart exemplaar tussen zit.

Zwarte Ibis. Foto: Theo van der Heijden
Zwarte Ibis. Foto: Theo van der Heijden

De foto uitvergroot, maar helaas wat onscherp, blijkt het een Zwarte Ibis te zijn! Deze zie je niet vaak, en is vast met de trek van de wulpen meegekomen. Dat is een bijzondere ervaring vandaag in het Kempen~Broek.

Theo van der Heijden