U bent hier

BLOG: Wandelend genieten in het Kempen~Broek

21-04-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Natuurliefhebbers lopen wekelijks door het GrensPark Kempen~Broek bij Weert. In een serie weblogs vertellen ze wat ze allemaal tegenkomen en meemaken. In het Kempen~Broek zet ARK in opdracht van de Provincie Limburg nieuwe stappen om losse natuurgebieden met elkaar te verbinden en waardevol water daarbinnen beter vast te houden. Het eerste blog is van Hans van de Winkel uit Weert.

Wandelend genieten

Als natuurliefhebber en wandelaar struin ik graag door gebieden die ARK weer als Natuurgebied herinricht, dat vind ik geweldig. Daarom bezocht ik recent het wandelgebied Wijffelterbroek/Smeetshof, dat ARK in opdracht van de Provincie Limburg heeft heringericht.

Vanaf de start bij het Vosseven in Stramproy liep ik de langste (oranje) route van 9,5 km. Al snel kwam ik bij een prachtige weide met daarin een waterplas. In deze weide zijn door ARK Taurossen uitgezet. Het is adembenemend om te ervaren dat deze oerrunderen weer een plek hebben gekregen bij de herinrichting van dit fraaie natuurgebied. Het zijn oergrazers die de vegetatie kort houden, waardoor dit gebied zijn unieke uitstraling behoudt en mensen met volle teugen kunnen genieten.

Levendbarende hagedis. Foto: Hans van de Winkel
Levendbarende hagedis. Foto: Hans van de Winkel

Even verder kwam ik tijdens deze wandeling een levendbarende hagedis tegen, die in eerste instantie deed alsof hij dood was, maar er daarna snel van door ging... Nog een aparte beleving was het roodbruine, ijzerhoudende water in een beek waar ik onderweg langs kwam, dat is toch ook niet alledaags. En zo zie je dat er altijd wat te beleven valt in Natuurpark Kempen-Broek.

Hans van de Winkel, Weert