U bent hier

Blog: Vogelparadijs Loozerheide

25-07-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Op zoek naar een nieuw uitlaatgebied voor de hond heb ik enkele jaren geleden de Loozerheide in het Kempen~Broek leren kennen. Heb er zelfs mijn eerste wielewaal gezien! Inmiddels is het natuurgebied in eigendom en beheer bij ARK Natuurontwikkeling. Het is er ingrijpend veranderd. Door populieren te kappen, afvoerslootjes te dempen en enkele grondlagen in het gebied af te graven, ontstaan er nieuwe poelen en vennen.

Loozerheide, foto: Frank van Sebille
Loozerheide, foto: Frank van Sebille

Het gebied wordt nu begraasd door een kudde Exmoor pony's en een kudde Taurossen. Hierdoor past het niet meer zo bij het uitlaten van de hond. Maar voor mijn hobby als beginnend vogelaar ontstaat hier een prachtig natuurgebied, letterlijk bij mij om de hoek! ARK heeft zelfs een mooie plek voor de vogeltelpost gecreëerd met een prachtig gegraveerde natuursteen tafel waar regelmatig mooie vogelsoorten worden gezien. Zelf heb ik er al kraanvogels gezien die er de nacht doorbrachten en kunnen genieten van de baltsvluchten van enkele veldleeuweriken.

Ook aan het Ringselven en de koelvijver van de zinkfabriek komen soms zeldzame dieren. Zo heb ik daar de zwarte ibis, de lepelaar en een kleine flamingo gezien en zelfs een beverburcht ontdekt. Er worden regelmatig zeldzame eenden en meeuwen waargenomen en de roerdomp hoor je er bijna elke dag. Zelfs het woudaapje zou er broeden… Het wachten is hier nog op een mooie vogelkijkhut om de vele vogels ongestoord te kunnen bewonderen. Kom gerust eens een kijkje nemen in dit prachtige gebied!

Tot ziens op de Loozerheide, aan het Ringselven of de koelvijver van de zinkfabriek.

Groeten uit Dorplein.

Frank van Sebille