U bent hier

Blog: Tussen ijsvogels en beversporen

11-05-2016|DOORARK Rewilding Nederland

Als natuurliefhebber heb ik onlangs gewandeld in het GrensPark Kempen~Broek. Vertrokken bij de Mariahof met erachter mooie vennen en plassen waar je vanuit de vogelhutten prachtig de watervogels kunt observeren. Langs de vele wandelpaden vind je volop sporen van de bever. De kikkers kwaken er lustig op los in het broekbos. In dit prachtige afwisselende landschap van vennetjes, sloten en weiden hebben dieren voldoende ruimte.

Ritselend tussen de dorre bladeren hoor ik een hagedis wegschieten, de vele vogels laten hun zang horen. Door de weidse blik ontstaat er een heerlijke stilte om bij weg te dromen. Verder lopend langs de kabbelende beekjes zag ik de eerste jonge eendjes en waterhoentjes. De vlinders en libellen lieten zich al goed zien op deze zonnige dag. De Schotse hooglanders, de paarden en de Taurossen zorgen er voor dat de gebieden open blijven zodat we van dit mooie landschap blijvend mogen genieten.

Frans Stultjens: Schotse hooglander
Frans Stultjens: Schotse hooglander

Vele uren later heb ik de grens al meerdere malen gepasseerd. Tijd om even voor de inwendige mens te zorgen bij de Luysmolen om daarna m'n weg te vervolgen. ARK is al vele jaren bezig de gebieden met elkaar te verbinden. En met succes: de natuur mag zijn eigen gang gaan en zo zie je steeds meer insecten en planten terug die de afgelopen jaren verloren zijn gegaan.

Na ruim 10 kilometer rond gestruind te hebben in dit gebied zat mijn dagje er op, maar een ding is zeker hier zal ik nog vaak terug keren, wandelend of wellicht fietsend, want ook dit is mogelijk in het Kempen~Broek. Wie weet komen we elkaar daar ergens tegen.

Frans Stultjens